Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Japonia: Noi evacuări, sinistraţii nu se pot întoarce acasă timp de câteva luni de zile

Japonia: Noi evacuări, sinistraţii nu se pot întoarce acasă timp de câteva luni de zile

Autorităţile japoneze iau in calcul noi evacuări în jurul centralei Fukushima, deoarece există posiblitatea răspândirii radiaţiilor la o distanţă mai mare de 20 de kilometri, cât fusese stabilit iniţial.

Zeci de mii de sinistraţi din zona afectată a centralei Fukushima, nu se pot întoarce acasă timp de câteva luni de zile, a spus un ministrul japonez, vineri, citat de CNN. Autorităţile nu prevăd un sfârşit al crizei nucleare, mai ales că noi radiacţii crescute au fost descoperite în carnea de vită, apa de mare, precum şi în apa din sol.

„Nu am stabilit un termen limită, dar oamenii care au locuinţele pe o rază de 20 de kilometri distanţă de centrala Fukushima, nu se vor întoarce acasă mult timp de acum încolo”, a spus şeful Cabinetului Secretar de Stat, Yukio Edano.

„Perioada de evacuare va dura mai mult decât ne-am fi dorit să fie. Trebuie mai întâi să recâştigăm controlul centralei nucleare”, a adăugat oficialul.

Ministrul japonez al Sănătăţii a anunţat, joi, că a fost descoperit un nivel mare de radioactivitate în carnea de vită, în zonele din apropierea Fukushima. Anterior, în numeroase fructe şi legume cu frunze, fuseseră detectate particule radioactive.

Cesiu 137 a fost de asemenea detectat în apa oceanului din jurul centralei afectate. Experţii sunt îngrijoraţi pentru că planctonul absoarbe cesiul, peştii mănâncă planctonul, peştii mai mari mănâncă peştii mai mici, iar concentraţia de cesiu creşte pe măsură ce lanţul trofic înaintează.

Pescuitul a fost interzis pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei.

O altă îngrijorare o reprezintă nivelul de radiaţii din sol şi din apele subterane de sub Fukushima, care arătau un nivel de 10.000 ori mai mare decât limita legală, potrivit Kyodo News.

Citeşte mai multe despre:   Japonia,   Fukushima,   radiatii