Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Japonia: Prima vizită după cutremur într-un sat abandonat de lângă Fukushima

Japonia: Prima vizită după cutremur într-un sat abandonat de lângă Fukushima

O sută de locuitori ai unui sat abandonat din regiunea afectată de readiaţii, de lângă Fukushimam, au mersacasă pentru prima dată, după cutremur. Au reuşit să ia câteva lucruri, iar unii plănuiau să-şi hrănească animalele lăsate în urmă. Localitatea era însă pustie, şi nici urmă de animale.

La două luni de la dezastrul provocat de cutremur şi de tsunami, japonezii din satul Kawauchi, vecini cu centrala nucleară, au revenit în localitate. Ei au fost lăsaţi să intre numai cu uniforme de protecţie şi au primit câte un dozimetru pentru măsurarea radiaţiilor.

„Ar fi fost bine dacă autorităţile ne-ar fi spus care e nivelul radiaţiilor din sat. Nu avem nicio informaţie în acest sens. Sunt puţin îngrijorat”, a spus un sătean.

Dacă unii se gândeau să-şi ia câteva haine sau lucruri, alţii îşi făceau planuri să aducă şi un omagiu celor dispăruţi.

„Am să pun florile la altarul budist pentru mama mea pentru că ieri se obişnuia să îi comemorăm moartea. Am să rog spiritul ei să ne vegheze casa cât timp vom fi departe”, a spus o localnică din Kawauchi.

Obiectele recuperate din case vor fi decontaminate. Cât priveşte animalele rămase în case după plecarea lor, sătenii speră să fi supravieţuit în împrejurimi.

După dezastrul din 11 martie, oamenii care se aflau pe o rază de 20 de km în jurul centralei avariate au fost evacuaţi. În cutremurul urmat de tsunami au murit peste 14.000 de oameni, iar 11.000 sunt şi acum daţi dispăruţi.

Vizită într-un sat iradiat de lângă Fukushima


Citeşte mai multe despre:   Japonia,   Fukushima,   cutremur