Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Japonia: Urme de substanţe radioactive în rezerva de apă din Tokyo

Japonia: Urme de substanţe radioactive în rezerva de apă din Tokyo

Urme de substanţe radioactive au fost detectate, sâmbătă, în apa de la robinet din Tokyo şi alte localităţi din împrejurimi, însă dozele sunt mai mici decât nivelul legal, a declarat Ministrul japonez al Ştiinţelor, citat de Herald Sun.

Potrivit unui oficial al instituţiei, Ministerul a început să efectueze măsurători ale calităţii apei curente în cursul zilei de sâmbătă, în urma cărora au fost detectate urme de iod radioactiv şi de cesiu.

Urme de iod radioactiv au fost găsite şi în rezerva de apă a prefecturilor Gunma, Tochigi, Saitama, Chiba şi Niigata, potrivit oficialului Ministerului de Ştiinţe, care monitorizază nivelul radiaţiilor.

De asemenea, urme de substanţe radioactive au fost găsite şi în rezervele de lapte şi spanac din zonele afectate de explozie.

“Laptele contaminat a fost găsit la prefectura din Fukushima (…), în timp ce spanacul contaminat a fost descoperit la prefectura din Ibaraki”, a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental Yukio Edano.

Cele mai ridicate niveluri ale radiaţiilor au fost înregistrate la Tochigi, cu 77 becquerel pe litrul de apă pentru iod radioactiv şi 1,6 becquerel pe litrul de apă pentru cesiu, însă, potrivit oficialului, aceste valori sunt inferioare nivelului legal în Japonia.

Limita legală a iodul radioactiv în apă este de 300 becquerel pe litru, iar cesiul nu poate depăşi 200 becquerel pe litru, potrivit Ministerului japonez al Sănătăţii.

Radiaţii în apă, lapte şi spanac


Urme de radiaţii în alimente


Citeşte mai multe despre:   apa