Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Jean-Claude Juncker, despre acordul UE - Turcia: „Riscul este ridicat. Succesul de până acum este fragil”

Jean-Claude Juncker, despre acordul UE - Turcia: „Riscul este ridicat. Succesul de până acum este fragil”

Un articol de: - 30 Iul 2016, 09:53
Jean-Claude Juncker, despre acordul UE - Turcia: „Riscul este ridicat. Succesul de până acum este fragil” Foto: stireaexacta.ro Externe

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consideră că acordul dintre UE şi Turcia pentru oprirea afluxului de refugiaţi spre Europa de Vest riscă să se prăbuşească, transmite agenţia France Presse,  potrivit stiripesurse.ro.

"Riscul este ridicat. Succesul de până acum al acordului este fragil. Preşedintele (Recep Tayyip) Erdogan a lăsat deja de înţeles în mai multe rânduri că vrea să îl pună sub semnul întrebării", a declarat Juncker pentru Kurier. 

Dacă se va întâmpla acest lucru, "atunci putem să ne aşteptăm ca imigranţii să reînceapă să vină în Europa", a spus el. 

Acordul a fost încheiat în luna martie și a reuşit să limiteze semnificativ afluxul de imigranţi. Cu toate acestea, lovitura de stat eşuată de la 15 iulie împotriva lui Erdogan a ridicat temeri că înţelegerea ar putea fi pusă sub semnul întrebării. 

După numai trei zile dela tentativa de puci, grupul de responsabili turci însărcinat cu monitorizarea aplicării acordului privind imigranţii în insulele greceşti a fost rechemat în ţară şi nu a fost înlocuit.

Jean-Claude Juncker și-a manifestat preocuparea cu privire la evenimentele recente din cadrul UE, în special din Ungaria şi Polonia. 

"În Polonia, acţiunile guvernului aduc atingere statului de drept. Observ cu îngrijorare pregătirile pentru referendumul privind imigranţii din Ungaria", a subliniat oficialul european. 

Comisia Europeană a dat un termen de trei luni Varşoviei pentru a revizui funcţionarea Tribunalului Constituţional, în numele protejării statului de drept. 

Premierul ungar Viktor Orban a comparat în această săptămână imigraţia cu o 'otravă' pentru Europa, adăugând că ţara sa "nu are nevoie de niciun imigrant". 

"Dacă s-ar organiza referendumuri privind fiecare decizie a Consiliului de Miniştri al UE şi a Parlamentului European, atunci securitatea legală ar fi în pericol", a mai spus Juncker. 

"Comisia ar trebui - însă nu am făcut asta - să lanseze o procedură de infringement împotriva Ungariei pentru încălcarea tratatelor. Însă domnul Orban ar afirma atunci că Bruxellesul aduce poporul ungar în faţa justiţiei", a mai afirmat şeful executivului comunitar.

Citeşte mai multe despre:   acord