?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Jens Stoltenberg (NATO): După Brexit, Alianța va deveni și mai importantă

Jens Stoltenberg (NATO): După Brexit, Alianța va deveni și mai importantă

Un articol de: B1.ro - 12 Feb 2019, 17:24
Sursă foto: hepta.ro Externe

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, susține că, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea consolida importanța Alianței ca platformă de cooperare politică între statele membre, transmite EFE preluată de Agerpres.

„Brexitul va schimba relaţia Regatului Unit cu UE, nu însă şi pe cea cu NATO. Prin urmare, va consolida importanţa NATO”, a spus Stoltenberg, la o conferință de presă care a precedat o reuniune a miniștrilor Apărării din statele parteneriatului nord-atlantic, care se va desfășura miercuri și joi.

În acest context, oficialul NATO a subliniat că Regatul Unit „conduce prin forța exemplului” în cadrul Alianței, deoarece alocă de mulți ani un buget de cel puțin 2% din Produsul Intern Brut. Ba mai mult, statul din arhipelag aduce o contribuție importantă și misiunilor aliate, mai ales pe flancul estic al NATO, acolo unde conduce unul dintre cele patru batalioane desfășurate de Alianță în Estonia.

În plus, Stoltenberg a apreciat că o eventuală armată comună a Europei ar putea întări și ea NATO, cu condiția ca aceasta să nu intre în concurență cu ceea ce face Alianța Nord-Atlantică.

După Brexit, este „în mod special evident că eforturile UE nu vor putea înlocui NATO, întrucât 80% din contribuţii nu vin din UE”, a punctat el, făcând astfel referire la diferenţa dintre chletuielile militare ale SUA şi Regatului Unit, de o parte, şi cele ale statelor UE membre în NATO, de cealaltă parte.

Totuşi, Stoltenberg a adăugat că majoritatea statelor membre NATO au prevăzut ca din anul 2024 să aloce apărării cel puţin 2% din PIB şi chiar şi acelea care încă nu şi-au asumat acest angajament au arătat prin planurile lor naţionale de apărare transmise Alianţei că au început să crească aceste cheltuieli.

Miniștrii reuniți miercuri și joi vor aborda mai multe subiecte vitale, printre care cheltuielile militare și coordonarea capacităților în misiuni, dar și Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, pe care SUA și, abia apoi, Rusia l-au suspendat sub amenințarea de a-l rupe efectiv, într-un orizont de șase luni.

Citeşte mai multe despre:   jens stoltenberg,   nato,   brexit
 
 
 
Loading...