Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Jens Stoltenberg: NATO nu vrea o confruntare cu Rusia, dar nu va face compromisuri

Jens Stoltenberg: NATO nu vrea o confruntare cu Rusia, dar nu va face compromisuri

Un articol de: - 28 Oct 2014, 15:03
Jens Stoltenberg: NATO nu vrea o confruntare cu Rusia, dar nu va face compromisuri Externe

NATO nu caută o confruntare cu Rusia şi nimeni nu vrea un nou Război Rece, dar Alianţa nu va face compromisuri asupra principiilor pe care se bazează securitatea Europei şi Americii de Nord, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenber.

"Ştiu că preiau această funcţie într-un moment critic. Când vedem graniţele naţionale şi regulile internaţionale provocate prin forţă. Şi tulburări în vecinătatea noastră. În est, acţiunile Rusiei în Ucraina încalcă legislaţia internaţională. Acestea au deteriorat sever încrederea. Şi reprezintă o provocare majoră pentru securitatea euro-atlantică. În sud, graniţele dispar. Statele sunt fragile. (Gruparea) Stat Islamic şi alte grupări extremiste din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu propagă violenţa şi instabilitatea. Şi riscă să exporte terorismul pe străzile noastre. Aceste ameninţări se alătură altora. Proliferarea rachetelor, problemele energetice şi atacurile cibernetice", a afirmat Stoltenberg, în cadrul primului său discurs public în calitatea de secretar general al NATO, relatează AFP.

Secretarul general a adăugat că una dintre priorităţile sale este să menţină NATO puternică, atât ca alianţă militară, cât şi politică.

"Pentru a rămâne puternici trebuie să menţinem şi să consolidăm apărarea colectivă (...). De asemenea, menţinem o prezenţă continuă a NATO în partea estică a Alianţei, pe bază de rotaţie. Pentru a ne asigura aliaţii", a mai spus Stoltenberg.

El a precizat că, în ultimele luni, numărul avioanelor NATO care patrulează în est a crescut de cinci ori, mai multe nave au fost trimise în Marea Baltică şi Marea Neagră şi că anul acesta 200 de exerciţii naţionale sau ale NATO se desfăşoară în Europa.

Citeşte mai multe despre:   NATO,   Jens Stoltenberg,   Rusia