Joe Biden, după verdictul în procesul lui Derek Chauvin: „A fost o crimă în plină lumină a zilei. Rasismul sistemic e o pată pe sufletul națiunii noastre” / Președintele SUA a discutat din nou cu familia lui George Floyd

Joe Biden, după verdictul în procesul lui Derek Chauvin: „A fost o crimă în plină lumină a zilei. Rasismul sistemic e o pată pe sufletul națiunii noastre” / Președintele SUA a discutat din nou cu familia lui George Floyd
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Joe Biden, președintele SUA, a avut o primă reacție la verdictul din procesul fostului ofițer de poliție Derek Chauvin, care a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare din dosarul privind moartea afro-americanului George Floyd. Liderul de la Casa Albă susține că incidentul din 25 mai 2020 „a fost o crimă în plină lumină a zilei și a arătat lumii întregirasismul sistemic” cu care se confruntă cetățenii de culoare.

Ce a declaratJoe Biden, președintele SUA, după verdictul în procesul lui Derek Chauvin, omul găsit vinovat pentru moartea lui George Floyd

„A fost o crimă în plină lumină a zilei și a arătat lumii întregi rasismul sistemic la care tocmai a făcut refererie Vicepreședintele (Kamala Harris, n.r.) – rasismul sistemic este o pată pe sufletul națiunii noastre; genunchiul pe gâtul justiției pentru americanii negri; frica profundă și trauma, durerea, epuizarea pe care o experimentează americanii negri și multari în fiecare zi. Uciderea lui George Floyd a declanșat o vară de proteste pe care nu o mai văzusem de la era Drepturilor Civile din anii `60 – proteste care au unit oameni de orice rasă și generație în pace și cu scopul de a spune, «Destul. Destul. Destul cu crimele fără sens». Astăzi – verdictul de astăzi este un pas înainte”, a declarat Joe Biden, conform comunicatului transmis de Casa Albă.

Președintele SUA a precizat că, după aflarea verdictului, a discutat atât cu guvernatorul statului american Minnesota, cât și cu familia lui George Floyd.

„Tocmai am vorbit cu Guvernatorul din Minnesota, care mi-a mulțumit pentru colaborarea apropiată cu echipa sa. De asemenea, tocmai am vorbit din nou și cu familia lui George Floyd – o familie remarcabilă de un curaj extraordinar. Nimic nu le mai poate aduce fratele, tatăl înapoi. Însă acesta poate fi un pas gigantic înainte spre justiție în America”, a adăugat Joe Biden.

Liderul american s-a arătat de părere că un asemenea verdict este „mult prea rar”.

„Să fim, totodată, clari că un astfel de verdict este, de asemenea, mult prea rar. Pentru atât de multă lume, pare că a fost nevoie de o convergență unică și extraordinară de factori: o tânără curajoasă cu un smartphone cu cameră; o mulțime care a fost traumatizată – martori traumatizați; o crimă care durează aproape 10 minute în plina lumină a zilei pentru ca, în ultimă instanță, să o poată vedea întreaga lume; ofițeri care stau în picioare și depun mărturie împotriva unui coleg ofițer în loc să strângă rândurile, ceea ce ar trebui lăudat; un juriu care a ascultat probele și-a îndeplinit datoria civică în mijlocul unui eveniment extraordinar, sub o presiune publică extraordinară”, a mai spus Joe Biden, președintele SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe