Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Joe Biden, învestit în funcția de președinte al SUA. Democratul a ajuns la Casa Albă

Joe Biden, învestit în funcția de președinte al SUA. Democratul a ajuns la Casa Albă

Un articol de: Andrei Vlad - 20 Ian 2021, 23:45
Joe Biden, învestit în funcția de președinte al SUA. Democratul a ajuns la Casa Albă Externe

Democratul Joe Biden a devenit, miercuri, cel de-al 46 președinte al Statelor Unite ale Americii. Kamala Harris a devenit prima femeie vicepreședinte al SUA.

 

Update 01.34: Joe Biden a semnat trei ordine executive din chiar primele momente de mandat la Casa Albă. „Cred că unele dintre lucrurile pe care le vom face vor fi curajoase și vitale și nu e un moment mai bun să le începem decât azi”, a spus noul președinte american.

Update 23.45 - Într-un mesaj exprimat în numele NATO, Alianța care reunește un miliard de oameni și jumătate din puterea economică și militară a lumii, secretarul general Jens Stoltebenrg i-a felicitat pe Joe Biden și Kamala Harris pentru inagurarea lor în funcții. O NATO puternică, spune oficialul, este benefică pentru America de Nord și Europa deopotrivă.

Update 23.24 - Joe Biden și Kamala Harris au ajuns la Casa Albă. Cei doi sunt însoțiți de familiile lor. Biden urmează să semneze mai multe ordine executive şi alte acţiuni prezidenţiale.

Update 22.15 - Joe Biden și Kamala Harris, de astăzi oficial președinte și vicepreședintă ai Statelor Unite, au fost felicitați de lideri politici și religioși din toată lumea. 

Update 22.10 - Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat că Joe Biden și democrații vor avea o misiune extrem de complicată, în condițiile în care societatea americană se confruntă cu probleme economice uriașe, dar și cu multe teme care divizează națiunea.

Update 22.00 - Bill Clinton ar fi ațipit în timpul ceremoniei de inaugurare. În vârstă de 74 de ani, fostul președinte american a fost surprins cu ochii închiși. în sutele de înregistrări de la fața locului.

Update 21.45 - Papa Francisc i-a transmis și el un mesaj celui de-al doilea președinte catolic din istoria SUA. Suveranul Pontif spune că se roagă la Dumnezeu să ghideze eforturile noului șef de stat pentru reconcilierea societății americane.Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Update 21.07 - Joe Biden devine din acest moment comandat suprem al armatei americane. El verifică pregătirea trupelor militare. Fiecare ramură a armatei e reprezentată la acest eveniment.

Update 20.55 - Joe Biden era bâlbâit în copilărie. El a vorbit deschis despre cum a fost umilit la școală de mai multe ori din cauza problemelor sale de vorbire. A văzut, însă, și partea pozitivă. Datorită bâlbâielii, a spus el la un moment dat, „am căpătat o perspectivă asupra suferinței oamenilor pe care altfel nu cred că aș fi avut-o”. Prin exercițiu, a depășit această problemă și a ajuns să poată vorbi 15 minute continuu despre partea inferioară a firului de iarbă. 

Update 20.09 - În timpul primului său discurs de președinte al SUAJoe Biden i-a îndemnat pe americani să țină împreună un moment de reculegere în amintirea celor peste 400.000 de compatrioți care au murit din cauza pandemiei de coronvirus. VIDEO AICI

Update 20:00 - Joe Biden semnează documentele pentru preluarea mandatului de președinte al SUA.

 

Update 19:43 - Joe Biden (78 de ani) este cel mai bătrân președinte din istoria SUA. L-a depășit detașat pe Donald Trump, care a preluat funcția la 70 de ani. 

Joe Biden este al 17-lea președinte pe care-l prinde în viață Regina Elisabeta a Marii Britanii (94 de ani), după: Calvin Coolidge, Herbert Hoover, Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump. De asemenea, democratul este al 13-lea președinte american pe care-l prinde Elisabeta în calitate de regină. 

 

Update 19:33 - Klaus Iohannis i-a transmis felicitări lui Joe Biden, pe Twitter.

 

Update 19:08 - Joe Biden a inițiat un moment de reculegere, care a durat câteva secunde, în memoria victimelor COVID-19: „Haideți să ne rugăm pentru cei care au murit, haideți să ne rugăm pentru țara noastră!".

 

Update 18:54 - Joe Biden susține primele declarații după depunerea jurământului: „Aceasta este ziua Americii, ziua democrației, o zi a speranței, a reînnoirii. Vocea oamenilor s-a auzit și va fi auzită în continuare. De data aceasta, democrația a învins. Acum, în acest loc unde câteva zile a fost atacat fundamentul națiunii, suntem uniți și facem transferul pașnic de putere, așa cum s-a făcut în ultimii 200 de ani. Privim înainte către viitor cu optimism și ne gândim că trebuie să fim și vom fi o națiune unită!".

De asemenea, noul președinte a invocat criza COVID-19 și „supremația albă", probleme care trebuie rezolvate prin „unitate".

„Pentru a depăși aceste probleme, pentru a asigura viitorul SUA, e nevoie mai mult decât de cuvinte. Este nevoie de democrație, de unitate", a mai punctat președintele american. 

Vezi aici tot discursul. 

 

 

Update 18:50 - Joe Biden a depus jurământul, în calitate de președinte al SUA„Jur solemn să îndeplinesc cu bună credință funcția de președinte al Statelor Unite și să fac tot ce îmi stă în putință să păstrez, să protejez și să apăr Constituția Statelor Unite"

Președintele SUA a jurat pe o Biblie din anul 1893

 

 

Update 18:45 - Jennifer Lopez, prezentă și ea la învestirea lui Joe Biden. Artista a cântat împreună cu Fanfara Marinei SUA.

 

 

Update 18:42 - Kamala Harris, noul vicepreședinte al SUA, depune jurământul.

 

 

Update 18:37 - Lady Gaga, unul dintre marii fani ai lui Joe Biden, a intonat imnul la ceremonia noului președinte al SUA.

 

 

 

Update 18:19: Joe și Jill Biden și-au făcut apariția.

 

 

 

Update: 17:51 - Foștii președinți ai SUA, George W. Bush și Barack Obama și-au făcut apariția la ceremonia de învestire a lui Joe Biden, alături de soții. Donald și Melania Trump au anunțat deja că nu vor lua parte la eveniment. De asemenea, la ceremonie se află și fostul vicepreședinte, Mike Pence, considerat trădător de către Donald Trump

 

 

Update: 17:41 - În ziua transferului de putere la Casa Albă, Donald Trump i-a lăsat lui Joe Biden o scrisoare înainte de a părăsi Biroul Oval, a anunțat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Tradiția scrisorii a plecat de la președintele Ronald Reagan, urmată mai apoi de succesorii săi. 

 

Update 17:35 - A rămas mai puțin de o oră până la startul oficial al ceremoniei. Imagini live de la Washington au fost distribuite de către Joe Biden pe pagina sa de Twitter.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Update 15:36 - Donald Trump a susținut ultimul discurs în calitate de președinte al SUA. Acesta a mulțumit susținătorilor săi și a enumerat câteva dintre realizările din timp administrației sale, precum consolidarea economiei Americii, despre a care a declarat că este cea mai puternică din lume și vaccinul anti-COVID-19. Totodată, a recunoscut că încă mai sunt lucruri de pus la punct. 

„Vă iubesc, vă spun asta din adâncul sufletului! Au fost 4 ani fantastici. Vreau să mulțumesc familiei, staff-ului meu! (...) Am reconstruit America.", a declarat Donald Trump.

„Să fiu prima doamnă a Americii a fost o onoare. Dumnezeu să binecuvânteze America!", a precizat Melania Trump. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Update 15:33 - Donald Trump și Melania Trump au ajuns la baza Andrews, de unde vor pleca la reședința din Florida cu aeronava prezidențială Air Force One. 

 

Update 15:18 - Donald Trump și Melania Trump au părăsit Casa Albă cu elicopterul. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Învestitura este ceremonia oficială ce marchează startul unei noi președinții. Potrivit tradiției, aceasta se desfășoară în capitala Washington DC. Noul președinte trebuie să depună jurământul, care presupune următoarele: 

„Jur solemn să îndeplinesc cu bună credință funcția de președinte al Statelor Unite și să fac tot ce îmi stă în putință să păstrez, să protejez și să apăr Constituția Statelor Unite"

 

Când va susține discursul de învestire președintele SUA, Joe Biden

 

După ce va rosti jurământul, protocol obligatoriu pentru învestire, Joe Biden va deveni cel de-al 46-lea președinte al SUA. La rândul său, vicepreședintele Kamala Harris va prelua noua funcție după depunerea jurământului, acțiune se va petrece la scurt timp după ce președintele procedează astfel. 

Discursul de deschidere al noului președinte este programat de regulă în jurul orei 11:30 EST (16:30 GMT, 18:30 ora României). Pentru evenimentul de la Washington sunt mobilizați 25.000 de membri ai Gărzii Naționale, informează presa internaționala. De asemenea, Pentagonul a dispus mobilizarea a 750 de militari activi, specializați în misiuni pirotehnice și contracararea riscurilor generate de arme chimice, biologice, nucleare și radiologice.  

Citeşte mai multe despre:   Joe Biden,   Donald Trump,   SUA