Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe John Kerry: SUA și Rusia au convenit asupra unor principii fundamentale privind Siria

John Kerry: SUA și Rusia au convenit asupra unor principii fundamentale privind Siria

Un articol de: - 29 Sep 2015, 16:48
John Kerry: SUA și Rusia au convenit asupra unor principii fundamentale privind Siria Foto: worldnews.nbcnews.com Externe

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat că Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord asupra ”unor principiii fundamentale” referitoare la Siria și că intenționează să se întâlnească din nou miercuri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, informează Reuters.

”A existat un acordSiria trebuie să fie o țară unită, seculară, că gruparea Statul Islamic (SI) trebuie să fie combătută și că trebuie să existe o tranziție care să fie gestionată”, a declarat Kerry într-un interviu pentru MSNBS, adăugând că încă nu s-a convenit asupra rezultatului pe care ar trebui să-l aibă acestă perioadă de tranziție.

În timpul unui alt interviu acordat în timpul Adunării Generale a ONU, Kerry a susținut că Obama și Putin ”caută o cale de a progresa” în Siria. El a descris întâlnirea dintre cei doi de luni drept ”foarte constructivă, foarte politicoasă și (...) foarte sinceră”.

”Toată lumea înțelege că miza este viitorul Siriei și lumea caută rapid o cale de soluționare”, a mai spus secretarul de  stat american.

Întrebat dacă există o oportunitate de a folosi influența Rusiei și a Iranului în Siria pentru a opri folosirea de către Bashar al-Assad a bombelor-butoi asupra sirienilor, John Kerry a răspuns afirmativ. El a precizat că a ridicat problema în întrevederile cu reprezentanții Rusiei și Iranului: ”Ambele sunt în poziția, poate în schimbul a ceva ce trebuie să facem noi, de a-l putea opri pe Assad să lanseze bombe-butoi”.

Luni, Obama și Putin au ajuns la un acord ca reprezentanții forțelor lor armate să poarte discuții pentru a evita potențiale conflicte legate de operațiuni din Siria. Ei au mai convenit să mai aibă discuții despre viitorul politic al Siriei, dar nu au același punct de vedere asupra rolului pe care ar trebui să-l mai aibă actualul președinte sirian, Bashar Al-Assad.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Siria,   obama,   putin,   acord