Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Julian Assange, prima apariție publică de când s-a refugiat în ambasada Ecuadorului: A cerut SUA să înceteze „vânătoarea de vrăjitoare”

Julian Assange, prima apariție publică de când s-a refugiat în ambasada Ecuadorului: A cerut SUA să înceteze „vânătoarea de vrăjitoare”

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a ţinut un discurs în faţa jurnaliştilor reuniţi în faţa ambasadei Ecuadorului în Marea Britanie. La prima sa apariție publică de când s-a refugiat în Ecuador, Assange a mulţumit celor care l-au sprijinit în demersul său de a obţine azil politic şi a apărat dreptul la informaţie.

Totodată, el a cerut eliberarea celor reţinuţi pentru exprimarea opiniilor politice şi a criticat deciziile reprezentanţilor justiţiei din Rusia şi Statele Unite.

Mai mult, Assange a cerut Statelor Unite să înceteze „vânătoarea de vrăjitoare” împotriva reţelei sale.

Conştient de faptul că guvernul de la Quito a fost pus în faţa unei decizii grele, el a mulţumit public preşedintelui Correa şi cabinetului ecuadorian pentru acordarea azilului politic.

Îi mulţumesc preşedintelui Correa pentru acordarea azilului. Mulţumesc deasemenea guvernului ecuadorian şi în special prim-ministrului pentru că a găsit paragraful constituţional corect, atunci când a luat în considerare dreptul internaţional pentru a susţine cererea mea”, a spus Assange.

Această decizie a fost sprijinită de majoritatea ţărilor sud-americane, inclusiv de Argentina şi Brazilia, cele mai mari state din America Latină. Dezvoltatorul agenţiei online Wikileaks le-a mulţumit tuturor celor care l-au sprijinit constant, inclusiv organizaţiilor civice independente din SUA, Marea Britanie şi Australia.

Assange a precizat că îl sprijină şi pe ofiţerul american Bradley Manning, cel care a sustras zeci de mii de documente clasificate din arhiva armatei SUA.

Publicarea acestora pe site-ul Wikileaks a pus Washington-ul într-o poziţie nefavorabilă şi a dus la schimbarea atitudinii aliaţilor faţă de politica externă americană.

Julian Assange a cerut eliberarea din închisoare a lui Bradley Manning, pe care îl consideră un erou condamnat din motive politice.

Totodată, Assange şi-a menţinut ideea conform căreia dezvăluirea torturilor din închisorile secrete ale SUA reprezintă un act de curaj şi un răspuns pe măsură faţă de gravele încălcări ale drepturilor omului.

Assange a criticat şi recenta condamnare la închisoare a grupului rock Pussy Riot de către justiţia rusă, pe care o consideră servilă şi supusă Kremlinului.

Pe numele lui Julian Assange există o plângere de viol depusă în Suedia, iar autorităţile britanice au anunţat că-l vor extrăda în Stockholm, dacă acesta va lipsi de la termenele de judecată stabilite.

Există suspiciuni potrivit cărora procesul din Suedia nu este decât un pretext pentru o ulterioară predare a sa către FBI. El este urmărit în SUA sub acuzaţia de publicarea unor documente ultra-secrete, infracţiune pentru care poate primi pedeapsa cu moartea.


Julian Assange: SUA să înceteze vânătoarea de vrăjitoare
Embed:


Citeşte mai multe despre:   Julian Assange,   extradare,   Statele Unite