Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Uniunea Europeană ameninţă Turcia cu sancţiuni 'nu moi' din cauza Ciprului (FOTO, VIDEO)

Uniunea Europeană ameninţă Turcia cu sancţiuni 'nu moi' din cauza Ciprului (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Ionescu Tudor - 21 Iun 2019, 15:15
Uniunea Europeană ameninţă Turcia cu sancţiuni 'nu moi' din cauza Ciprului (FOTO, VIDEO) Sursă foto: Facebook / Recep Tayyip Erdoğan Externe

Activitatea Turciei de explorare şi de forare a resurselor energetice din apele teritoriale ale Ciprului sunt complet inacceptabile, iar Uniunea Europeană este dispusă să aplice, cât mai repede, sancţiuni, a precizat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul unei conferinţe de presă, de vineri.

"Comisia este în solidaritate totală cu Cipru. Ce face Turcia în apele teritoriale ale Ciprului este complet inacceptabil. Comisia a primit mandat să propună măsuri care să fie luate cât repede posibil.

Când vine vorba de acest conflict, va face acest lucru (aplicarea de măsuri retaliatorii - n.r.)!", a declarat Jean-Claude Juncker.

"Şi acestea nu vor fi măsuri moi", a avertizat preşedintele Comisiei.

Avertimentele Uniunii Europene vin după ce, Turcia a trimis o navă să caute petrol şi gaze în aşa-numita "zonă economică exclusivă (EEZ)" a Ciprului - adică un teritoriu aflat la maximum 200 mile marine în larg, distanța de la ţărm.

Iar pe 6 mai, Turcia indicat că va continua să facă acest lucru, în ciuda solicitărilor Uniunii Europene şi a Statelor Unite de a sista explorările. 

Turcia, care are propria sa zona economică exclusivă (EEZ), şi-a extins pretenţiile teritoriale cu mult peste ce prevede dreptul internaţional (în speţă "Legea Marilor" a ONU), deprivand astfel Ciprul aproape în totalitate atât de ape teritoriale, cât şi de zona economică exclusivă.

Aceste evoluţii au reprezentat o schimbare radicală a politicii externe a Turciei, care până recent a fost rezervată în a explora sau a fora după resurse energetice în apele din jurul Ciprului.

În situaţia în care sancţiunile Uniunii Europene se vor şi concretiza, ele se vor suprapune aproape iminentelor sancţiuni americane, care sunt consecinţa deciziei lui Recep Tayyip Erdogan de a cumpăra sisteme de rachete sol-aer S-400 de la Rusia - Turcia fiind stat-membru NATO.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Care este miza conflictului de interese din bazinul estic al Mării Mediterane

Motivul agresivităţii acţiunilor Turciei sunt rezervele în zona economică exclusivă (EEZ) a Ciprului găsindu-se trei astfel de rezerve: câmpul "Calypso", câmpul "Glaucus" şi Câmpul "Afrodita".

Rezerve importante energetice au mai fost descoperite în zonele economice exclusive (EEZ) ale Israelului şi Egiptului, relativ aproape de depozitele descoperite în zona exclusivă a Ciprului.

Foto: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (sursă foto: Facebook / Jean-Claude Juncker)

Conflictul dintre Cipru şi Turcia, o mai veche problemă

Lăsând la o parte recentele tensiuni legate de rezervele de gaz, cele două ţări au un istoric mai lung de conflicte, ce a început încă din anii 70', atunci când a intervenit militar pentru a impedica a unificare a Ciprului cu Grecia.

În 1974, Turcia a invadat Ciprul, creând un stat-marionetă în nordul insulei, denumit "Republica Turcă a Ciprului de Nord" - un teritoriu populat preponderent de vorbitori de turcă. 

Conferinţa de presă în care Jean-Claude Juncker a avertizat Turcia

Citeşte mai multe despre:   Jean-Claude Juncker