Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Jurnaliștii din SUA și Canada se alătură inițiativei societății civile românești de apărare a libertății presei din România

Jurnaliștii din SUA și Canada se alătură inițiativei societății civile românești de apărare a libertății presei din România

Un articol de: - 13 Feb 2014, 13:28
Jurnaliștii din SUA și Canada se alătură inițiativei societății civile românești de apărare a libertății presei din România Externe

Asociaţia Jurnaliştilor Români din Statele Unite şi Canada răspunde apelului societăţii civile din România şi susţine presa liberă şi apărarea libertăţii de exprimare în ţara noastră. Ziariştii români de peste Ocean condamnă în termeni categorici decizia CNA de a amenda cu 70.000 de lei postul B1 TV pentru "delicte de opinie" contrare clasei politice corupte.

Aceştia au publicat o scrisoare deschisă prin care-și arată susținerea față de postul B1TV, în care precizează că decizia CNA este o încercare de reducere la tăcere a jurnaliştilor români cu opinii diferite de cele ale puterii.

„Amendarea opiniilor jurnalistului Robert Turcescu care a spus că, prin votul din "marţea neagră" de a avea o supraimunitate, "parlamentarii au pus la cale practic o lovitură de stat, au amputat Codul Penal ridicându-se deasupra legilor", reprezintă un abuz de putere care nu este permis într-un stat democratic”, se arată în scrisoarea asociației.

Iată conținutul integral al documentului, publicat pe narpa.info:


„Asociatia Jurnalistilor Romani din SUA si Canada raspunde apelului societatii civile din Romania si se raliaza demersului pornit de aceasta pentru sustinerea presei libere si apararea libertatii de exprimare in Romania.

Condamnam in termeni categorici decizia CNA de a amenda cu 70.000 RON postul B1TV pentru “delicte de opinie” contrare clasei politice corupte  si consideram aceasta decizie o incercare de reducere la tacere a jurnalistilor romani cu opinii diferite de cele ale puterii.

Amendarea opiniilor jurnalistului Robert Turcescu care a spus ca, prin votul din “martea neagra” de a avea o supraimunitate, “parlamentarii au pus la cale practic o lovitura de stat, au amputat Codul Penal ridicandu-se deasupra legilor”, reprezinta un abuz de putere care nu este permis intr-un stat democratic.

“Imunitate parlamentara” exista si in Statele Unite, insa aceasta este limitata strict la declaratiile politice si vot.

In fara unor astfel de abuzuri evidente, presa are nu numai dreptul dar si obligatia de a informa opinia publica despre actiunile clasei politice. Destinele unui tari si ale cetatenilor ei sunt in mainile acestor politicieni, din acest motiv este important pentru populatie sa stie ce se intampla.

Prin faptul ca CNA a penalizat cu doar 50.000 RON atacurile la persoana si hartuirea mediatica practicate de postul Antena3 impotriva unor jurnalisti care critica puterea, actiuni care nu au nimic de-a face cu jurnalismul, iar “delictul de opinie” a fost sanctionat de aceeasi institutie cu 70.000, aceasta institutie a creat o premiza pentru ingradirea libertatii de gandire si expresie a institutiilor si a persoanelor din Romania.

Ne exprimam, de asemenea, ingrijorarea pe aceasta cale si fata de amenintarile pe care le primesc jurnalistii ce chestioneaza alesii de la diferite nivele. Ne referim aici inclusiv la amenintarea facuta recent de Gheorghe Bunea-Stancu, presedintele consiliului judetean  Brăila, care i-a spus unei jurnaliste că-i dă “picioare-n gură” pentru că i-a pus o întrebare incomodă.

Facem pe aceasta cale un apel politicienilor din Romania sa lase jurnalistii sa isi faca datoria pentru a informa populatia despre ce se intampla in tara.

Incurajam totodata jurnalisti din Romania sa nu se lase intimidati de acesti politicieni corupti ci sa continue sa vesteasca adevarul si sa isi exprime ideile. Dat fiind ca nici un om nu detine adevarul absolut, numai pluralismul ideilor conduce la gasirea celei mai bune solutii.

Nu in ultimul rand, apelam la confratii romani din tara sa nu tolereze astfel de abuzuri din partea politicienilor ci sa ia atitudine si sa se informeze din surse alternative despre ceea ce se intampla.

Din pozitia de presa de limba romana din Statele Unite si Canada, ne vom implica activ in a-i informa pe romanii din aceasta zona a lumii despre abuzurile de putere ale autoritatilor de la Bucuresti.

Dat fiind situatia creata si atacul de nepermis impotriva jurnalistilor nealiniati puterii, ne vom coaliza cu alte organizatii romano-americane pentru a informa autoritatile si publicul american despre recentele atacuri impotriva libertatii presei si libertatii de exprimare din Romania.

Felicitam societatea civila din Romania pentru acest demers si ii asiguram atat pe ei cat si pe jurnalistii ce vor sa fie liberi ca nu sunt singuri in apararea valorilor democratice in Romania.


NARPA (North American Romanian Press Association)”
.


Reamintim că zilele trecute un număr de patru organizații neguvernamentale au condamnat decizia Consiliului Național al Audiovizualului de amendare a postului B1 TV cu 70.000 lei. Vezi AICI apelul organizațiilor.

Citeşte mai multe despre:   Robert Turcescu