Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Jurnaliștii germani contestă numirea lui Șova în Guvern. FAZ: Ponta a inclus un contestatar al Holocaustului în Cabinetul său

Jurnaliștii germani contestă numirea lui Șova în Guvern. FAZ: Ponta a inclus un contestatar al Holocaustului în Cabinetul său

Mai întâi comunitatea evreiască și-a exprimat indignarea faţă de numirea lui Dan Şova, în postul de ministru delegat pentru relația cu parlamentul. Acum a venit rândul jurnaliștilor de la „Frankfurter Allgemeine Zeitung" să codamne nominalizarea făcuta de premierul Victor Ponta. Publicația germană titreaza ca prim-ministrul Ponta a inclus un contestatar al Holocaustului în guvernul său.

De partea cealaltă, evreii își mențin poziția fermă deloc favorabilă acestei numiri. Efraim Zuroff, de la Centrul Simon Wiesental din New York, a calificat această decizie drept "absolut scandaloasă" şi "jenantă pentru guvernul Ponta şi România." Cât despre faptul că un politician tânăr din România neagă Holocaustul, Zuroff a pus acest fapt pe ignoranţa politicianului Şova.

Interesant este faptul, mai scrie cotidianul german, că o persoană care a studiat şi Istoria, aşa cum a făcut Dan Şova, a declarat în luna martie la un post de televiziune, că în timpul Pogromului de la Iaşi din 29 iunie 1941, „datele istorice arată că au fost omorâţi 24 de cetăţeni români de origine evreiască de soldaţii germani, şi nu peste 13.000 de evrei aşa cum arată documentele.

Dan Șova a mărturisit că după ce a fost criticat dur după episodul negării Holocaustului a decis că tineretul PSD trebuie să studieze tragedia care a avut loc în timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Acesta a mai precizat că, la iniţiativa sa, tineretul PSD va studia istoria Holocaustului.

În anii 1990, mai multe voci au negat participarea României la Holocaust şi au încercat reabilitarea mareşalului Antonescu. Cel mai proeminent negaţionist al Holocaustului a fost, la vremea sa, fostul preşedinte Ion Iliescu.

Remarcile sale au declanşat o dezbatere internaţională aprinsă. Din 2006 există în vigoare o lege care pedepseşte cu până la cinci ani de închiosoare negarea Holocaustului, mai scrie publicaţia. Includerea lui Şova în guvernul român a întărit convingrea că premierul Ponta nu prea ia în considerarea criticile internaţionale, concluzionează „Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Numirea lui Șova, contestată internațional
Embed:


Citeşte mai multe despre:   Dan sova,   Holocaust