Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Kabulul, avertizat de Oxfam să nu sacrifice drepturile femeilor pentru un acord de pace cu talibanii

Kabulul, avertizat de Oxfam să nu sacrifice drepturile femeilor pentru un acord de pace cu talibanii

Un articol de: - 24 Noi 2014, 15:01
Kabulul, avertizat de Oxfam să nu sacrifice drepturile femeilor pentru un acord de pace cu talibanii Foto: theguardian.com Externe

Organizația Oxfam a precizat, într-un raport publicat luni, că Afganistanul și susținătorii săi nu trebuie să pună drepturile femeilor în balanță cu obținerea unui acord de pace cu talibanii, relatează AFP.

Peste 20 de sesiuni de discuţii preliminare între insurgenţii talibani, Guvernul afgan şi comunitatea internaţională au avut loc începând din 2005, fără prezenţa vreunei femei, constată Oxfam în raportul său intitulat "Behind Closed Doors" ("În spatele uşilor închise").

"Există temeri că drepturile femeilor ar putea fi uitate în cadrul unui acord de pace", potrivit raportului.

"Fiecare recunoaşte că doar eforturile de pace care includ şi protejează femeile au o şansă de reuşită pe termen lung", consideră Oxfam.

Ameliorarea drepturilor femeilor, după perioada talibană (1996-2001) s-a aflat în centrul preocupărilor comunităţii internaţionale care a cheltuit milioane de dolari în Afganistan.

În timpul talibanilor, femeile nu puteau lucra şi nu puteau ieşi din casă decât dacă purtau un văl ce le acoperea integral şi erau însoţite de un bărbat. Educaţia era interzisă pentru fete.

Preşedintele Ashraf Ghani, care a preluat preşedinţia la 29 septembrie, este favorabil negocierilor cu talibanii. El a declarat, de asemenea, că va lucra pentru ameliorarea statutului femeilor.

"Cu noi negocieri de pace în curând, este momentul ca Guvernul afgan şi aliaţii lor occidentali să militeze pentru rolul femeilor în Afganistanul de mâine", a declarat John Watt, directorul Oxfam Afganistan.

Într-o ultimă manifestare a pericolului cu care se confruntă apărătorii drepturilor femeilor în Afganistan, deputata afgană Shukria Barakzai a fost vizată la 16 noiembrie de un atentat sinucigaş din care a scăpat nevătămată.

Constituţia afgană garantează egalitatea, dreptul la muncă şi educaţie pentru femei, dar aceste principii sunt dificil de aplicat.

Citeşte mai multe despre:   Kabul,   Afganistan,   talibani