Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Klaus Iohannis, după încheierea summit-ului Consiliului European: Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulație a cetățenilor și drepturile muncitorilor europeni (VIDEO)

Klaus Iohannis, după încheierea summit-ului Consiliului European: Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulație a cetățenilor și drepturile muncitorilor europeni (VIDEO)

Un articol de: - 29 Iun 2016, 15:37
Klaus Iohannis, după încheierea summit-ului Consiliului European: Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulație a cetățenilor și drepturile muncitorilor europeni (VIDEO) Externe

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul summit-ului Consiliului European de la Bruxelles, că liderii care au participat la reauniunii au convenit asupra faptului că, în contextul votului pro-Brexit dat de cetățenii britanici, trebuie păstrată coeziunea blocului comunitar.

”Rezultatul referendumului ne-a plasat într-o situație fără precedent în UE. Este esențial să înțelegem că UE este singura opțiune pentru menținerea prosperității și securității pentru cetățenii noștri. Mi se pare relevant că principalul mesaj desprins din discuții este acela că Uniunea celor 27 de state membre trebuie să iasă întărită din acestă încercare. A fost reafirmat angajamentul comun de a fi păstrată coeziunea Uniunii. Am subliniat că avem nevoie de o abordare cât mai pragmatică, care să detensioneze situația și să ne permită să mergem înainte. Am adoptat o declarație comună UE 27. Salut că această declarație conține mesaje pe care le-am transmis și eu. Regretăm rezultatul referendumului din Marea Britanie, dar respectăm voința exprimata de majoritatea cetățenilor britanici. Până când părăsește UE, Marea Britanie își păstrează statutul cu toate drepturile și toate obligațiile”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis, după încheierea summit-ului Consiliului EuropeanA GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Șeful statului a dat asigurări că în cadrul negocierilor privind termenii în care Marea Britanie va părăsi UE, România va insista pentru apărarea drepturilor centățenilor români care trăiesc și mucensc în Regat.

”Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulație a cetățenilor și drepturile muncitorilor europeni. Acest lucru mi-a fost confirmat în mod direct de premierul David Cameron. Asigur comunitatea românească care locuiește și lucrează în Marea Britanie că România va urmări în negocieri apărarea intereselor lor”, a mai spus Iohannis.

”În privința procedurilor de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană conform art 50 din tratatul UE, am convenit cu toții că este necesară derularea acestui proces intr-o maniera predictibilă. O notificare ar aduce clarificările necesare în avantajul UE și al Marii Britanii. Am cazut de acord că nu vor exista negocieri înainte ca această notificare să se producă.  Există voința politică a liderilor europeni ca Regatul Unit să rămână un partener cât mai apropiat al UE. Pentru România, acest aspect rămâne de o relevanță deosebită. Liderii europeni au reafirmat că UE rămane cadrul nostru comun de acțiune. Suntem un stat care a acționat dintotdeauna pentru o UE puternică, capabilă să răspundă atât așteptărilor cetățenilor săi, cât și provocărilor din exterior”, a mai declarat Klaus Iohannis.

”Acum este momentul să ne concentrăm și pe ceea ce urmează și pe ceea ce contează în România și am spus că este nevoie de un nou proiect de țară. Ne pregătim să sărbătorim 10 ani de la aderare și începem să ne punem problema elaborării unei strategii post aderare. La începutul saptămânii viitoare intenționez să-i invit în același format ca săptămâna trecută pe liderii politici, pe premier și pe guvernatorul BNR pentru a vedea care este maniera optimă de abordare în această situație”, a mai anunțat președintele.

Citeşte mai multe despre:   summit,   Consiliul European,   Bruxelles,   Brexit,   UE,   Marea Britanie