Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Klaus Iohannis, scrisoare pentru liderii UE, privind situația din Republica Moldova:  Să identificăm acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată, pe baza valorilor și principiilor UE

Klaus Iohannis, scrisoare pentru liderii UE, privind situația din Republica Moldova:  Să identificăm acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată, pe baza valorilor și principiilor UE

Un articol de: Elena Stanciu - 12 Iun 2019, 19:10
Klaus Iohannis, scrisoare pentru liderii UE, privind situația din Republica Moldova:  Să identificăm acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată, pe baza valorilor și principiilor UE Foto: presidency.ro Externe

Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European și președintelui Comisiei Europene cu privire la situația din Republica Moldova

În scrisoarea adresată lui Donald Tusk și Jean-Claude Juncker, șeful statului precizează că România este îngrijorată de evenimentele aflate în desfășurare la Chișinău, unde există ”o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. 

Iohannis precizează și că situația din Republica Moldova ”prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale”, care nu pot fi ignorate de Uniunea Europeană.

Astfel, Klaus Iohannis susține că UE ar trebui ”să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova” și face apel la blocul comunitar pentru a lua măsuri ”concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova”. 

Redăm, mai jos, comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale: 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 12 iunie a.c., o scrisoare către Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, și către Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, cu privire la situația din Republica Moldova.

Prezentăm în continuare textul integral al scrisorii:

„Stimate domnule Președinte al Consiliului European,

Stimate domnule Președinte al Comisiei Europene,O tânără a dezvăluit cum, în mod neașteptat, a descoperit un SECRET întunecat de famile. I-a schimbat total viața

România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău.

În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.

Mai mult decât atât, după cum sunt convins că știți, această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019.

În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.

România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova.

Cu stimă,

Preşedintele României

Klaus-Werner Iohannis

 

Excelenței sale Domnul Donald Tusk

Președintele Consiliului European,

 

Excelenței sale Domnul Jean-Claude Juncker

Președintele Comisiei Europene

 

Cc: Doamnei Federica Mogherini

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședinte al Comisiei Europene

 

Domnului Johannes Hahn

Comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii”

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   UE,   Republica Moldova