Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Kofi Annan propune formarea unui guvern de coaliție națională în Siria: Rusia se pare că aprobă acest plan

Kofi Annan propune formarea unui guvern de coaliție națională în Siria: Rusia se pare că aprobă acest plan

Trimisul comun al ONU și al Ligii Arabe în Siria, Kofi Annan, a propus formarea unui guvern de uniune națională, care ar putea include membri ai actualului cabinet și ai opoziției, dar ar exclude acele persoane care ar submina existența lui.

„Ar putea fi compus din membri ai guvernului, ai opoziției și alte persoane, dar ar trebui să fie excluși din el acei indivizi a căror participare sau prezență ar putea pune în pericol credibilitatea tranziției sau dăuna perspectivelor de reconciliere și stabilitate,” a declarat un diplomat anonim pentru Reuters.

Sursa a adăugat că ideea de a exclude anumite persoane este o referință clară la președintele Bashar al-Assad, deși în propunerea lui Annan nu se explicitează că Assad nu ar putea face parte din guvernul de uniune națională.

Propunerea lui Annan la o tranziție politică ce să pună capăt conflictului de 16 luni din Siria se pare că va fi unul dintre subiectele principale pe care cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie) și actori-cheie din Orientul Mijlociu îl vor discuta la o întâlnire care va avea loc sâmbătă la Geneva.

Se pare că Rusia, aliat al regimului actual de la Damasc, este de acord cu planul trimisului ONU și al Ligii Arabe, dar faptul că propunerea lui la un nou guvern nu îl exclude explicit pe Assad lasă loc la cerințe din parte Rusiei ca actualul președinte să facă parte din uniunea națională.
Update 13:35 Conform Al-Arabiya, opoziția siriană a declarat să nu va accepta planul de tranziție politică propus de Kofi Annan decât dacă acesta va cere explicit președintelui Bashar al-Assad că trebuie să cedeze puterea înainte de formarea guvernului de coaliție.

Citeşte mai multe despre:   Siria,   ONU,   securitate,   Orientul Mijlociu,   Bashar al-Assad,   SUA,   China,   Franta\,   Marea Britanie