Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Kofi Annan: Un eşec al conferinței pe tema Siriei ar face ireversibilă spirala violenţelor

Kofi Annan: Un eşec al conferinței pe tema Siriei ar face ireversibilă spirala violenţelor

Membrii Grupului de acțiune pentru Siria s-au reunit la Geneva pentru a discuta noi mãsuri pentru stoparea violențelor. Emisarul ONU și al Ligii Arabe, Kofi Annan, a declarat că eșecul acestei conferințe ar putea face ireversibilă spirala violenței.

Planul de pace propus de Annan a fost în repetate rânduri încălcat de către regimul de la Damasc, ale cărui violențe asupra sirienilor s-au intensificat. Pe agenda Grupului se află elaborarea unui plan de tranziție și formarea unui Guvern provizoriu de uniune națională.

La reuniunea desfășurată la Geneva participă secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, ministrul chinez de externe, dar și reprezentanți ai Rusiei, Statelor Unite și Turciei.

Kofi Annan, emisarul special al Organizației Națiunilor Unite, a precizat că scopul întrunirii este acela de a pune la punct un plan care să ducă la formarea unui guvern sirian de uniune națională, din care ar putea face parte chiar și membri ai actualei guvernări, cu anumite limitări. Este exclusă prezența acelor politicieni care ar putea să pună în pericol stabilitatea viitoare a Siriei.

„Dacă toți participanții la reuniunea de la Geneva sunt pregătiți să acționeze în consecință, putem opri violențele și putem merge pe calea păcii. În cazul eșecului negocierilor, spirala violențelor va continua și ar putea deveni, în curând, ireversibilă. Este momentul ca cei care exercită influență asupra părților și toți cei care asumă responsabilități față de pacea și securitatea internațională să acționeze.", a declarat Kofi Annan.

Poziția Statelor Unite însă este mult mai tranșantă: oficialii americani doresc ca președintele Bashar al-Assad să plece de la putere. Propunerea se confruntă cu opoziția Rusiei, unul dintre aliații tradiționali ai Siriei, care nu este de acord cu o intervenție externă.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a arătat totuși încrezător că situația violențelor din Siria va fi soluționată, fără a fi necesară o intervenție externă în forță.

De cealaltã parte, părerile sirienilor sunt împărțite.

„Conferința nu va fi diferită de cele de până acum. Nu ne așteptăm la nimic, este o pierdere de timp”, spune un cetățean.

„Ne așteptăm ca statele care ne susțin să adopte o poziție fermă și să se pronunțe împotriva intervenției militare.", a declarat un sirian,

În ciuda presiunii venite din partea comunității internaționale, bomabardamentele continuă în Siria. ONU a estimat că în cele 16 luni de confruntări, cel puțin 15 mii de sirieni și-au pierdut viața.


Citeşte mai multe despre:   Siria,   violente,   Bashar al-Assad