Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ipoteză ȘOC pe fondul luptei acerbe pentru putere de la Chișinău: Laura Codruța Kovesi ar putea fi noul Procuror General al Republicii Moldova

Ipoteză ȘOC pe fondul luptei acerbe pentru putere de la Chișinău: Laura Codruța Kovesi ar putea fi noul Procuror General al Republicii Moldova

Un articol de: Andrei Stan - 11 Iun 2019, 16:30
Ipoteză ȘOC pe fondul luptei acerbe pentru putere de la Chișinău: Laura Codruța Kovesi ar putea fi noul Procuror General al Republicii Moldova Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea Externe

Fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, aflată în cărți pentru funcția de Procuror-șef european, ar putea ocupa un alt post important, și anume acela de Procuror General al Republicii Moldova.

Ipoteza este lansată de consultantul politic Pavel Lucescu, care vorbește despre această posibilitate în contextul în care funcția de procuror general al Republicii Moldova va putea fi deținută și de un procuror dintr-o țară UE, potrivit unui proiect de lege votat marți de Parlamentul de la Chișinău în prima lectură.

Inițiativa aparține blocului ACUM și face parte din pachetul antioligarhic convenit cu socialiștii, amintește consultantul politic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Principalele prevederi ale proiectului de lege propus de blocul ACUM pentru reformarea Procuraturii din Republica Moldova sunt următoarele:

1. Excluderea condiției deținerii de către un aspirant la funcția de Procuror General a cetățeniei Republicii Moldova. Selectarea transparentă și meritocratică în funcția de Procuror General a unei persoane din afara Republicii Moldova, cum ar fi dintr-un stat membru al UE, cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul juridic, ar putea schimba situația în domeniul activității organelor procuraturii.

2. Extinderea comisiei de concurs pentru selectarea Procurorului General, în care ar intra, în afară de membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), și exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali . Dincolo de faptul că o asemenea măsură va contribui la selectarea Procurorului General în mod participativ, aceasta va face ca procedura de selecție să fie una imparțială și corectă.

3. Extinderea numărului de membri ai CSP și suplimentarea acestuia cu mai mulți exponenți ai societății civile. Modificarea respectivă ar conduce la îmbunătățirea activității Consiliului Superior al Procurorilor – garantul independenței și imparțialității procurorilor. Or, prin cooptarea noilor membri  din afara sistemului organelor procuraturii – societate civilă și avocatură – activitatea CSP va fi mai transparentă. De asemenea, la luarea deciziilor nu va mai prevala ”principiul corporatismului” care astăzi predomină în special pe dimensiunea managementului carierei procurorilor, ci meritocrația și integritatea procurorilor.

Ipoteză ȘOC pe fondul luptei acerbe pentru putere de la Chișinău: Laura Codruța Kovesi ar putea fi noul Procuror General al Republicii Moldova

Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului


 

Citeşte mai multe despre:   Kovesi,   Republica Moldova,   ACUM