Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Reparație simbolică după 40 de ani: Scriitorul Milan Kundera și-a redobândit cetățenia cehă retrasă de comuniști pentru disidență

Reparație simbolică după 40 de ani: Scriitorul Milan Kundera și-a redobândit cetățenia cehă retrasă de comuniști pentru disidență

Un articol de: Sebastian Pricop - 03 Dec 2019, 14:03
Reparație simbolică după 40 de ani: Scriitorul Milan Kundera și-a redobândit cetățenia cehă retrasă de comuniști pentru disidență Foto: Hepta Externe

Scriitorul ceh Milan Kundera și-a reprimit cetățenia cehă la 40 de ani de când aceasta i-a fost retrasă de către liderii comuniști din fosta Cehoslovacie ca urmare a disidenței sale. Ajuns la vârsta de 90 de ani, acesta și-a primit certificatul de redobândire a cetățeniei la casa sa din Paris.

“E un gest simbolic”, a spus ambasadorul ceh la Paris, într-o declarație pentru Le Figaro, precizând că i-a înmânat certificatul acasă, în prezența soției scriitorului Vera Kundera.

“Milan Kundera nu suportă ceremoniile și patosul, a fost un eveniment modest, dar de o mare convivialitate și căldură umană. I-am prezentat scuzele din partea statului ceh pentru atacurile la care a fost supus ani de zile”, a mai declarat diplomatul.

Autorul unor romane celebre printre care ”Insuportabila ușurătate a ființei”, Kundera a fost dat afară din partid pentru activități anticomuniste în 1950, devenind un disident. În cele din urmă a fugit din Republica Cehoslovacia în Franța, în 1975.

În 1979, statul comunist i-a retras cetățenia, iar doi ani mai târziu a devenit cetățean francez. Cărțile sale au fost interzise în țara natală până la sfârștiul anilor 80. A putut să-și viziteze țara natală, pentru prima oară de la plecare, în 1996.

După Franz Kafka, Kundera este considerat cel mai cunoscut romancier ceh din secolul XX.