Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Un laborator chinez din Wuhan, sursa focarului de COVID-19? (FOTO)

CORONAVIRUS | Un laborator chinez din Wuhan, sursa focarului de COVID-19? (FOTO)

Un articol de: Andrei Ștefan - 17 Mar 2020, 08:07
CORONAVIRUS | Un laborator chinez din Wuhan, sursa focarului de COVID-19? (FOTO) Foto: Hepta - Zuma Press / Cheng Min Galerie foto (3) Externe

Deși oamenii de știiință sunt de părere că pandemia de coronavirus a început într-o piață de animale, din pricina condițiilor neigienice, o teorie neverificată afirmă că un laborator din Wuhan ar fi fost sursa focarului care a început în decembrie 2019.

Laboratorul este pe cale să fie autorizat să lucreze cu cei mai periculoși patogeni din lume.

Acțiunea face parte dintr-un plan de construire de 5-7 laboratoare de nivel biosecuritate-nivel 4 (BSL-4) pe continentul chinez, până în 2025.

Cu toate acestea, unii oameni de știință din China sunt îngrijorați de o posibilă scăpare a  agenților patogeni și, în consecință, de escaladarea tensiunilor geopolitice dintre China și alte națiuni.

„Va oferi mai multe oportunități pentru cercetătorii chinezi, iar contribuția noastră la agenții patogeni de nivel BSL va beneficia de lume”, a declarat George Gao, director al Laboratorului cheie al Academiei Chineze de Științe pentru Microbiologie și Imunologie Patogenă din Beijing.

Există deja două laboratoare BSL-4 în Taiwan, dar laboratorul național de bio-siguranță din Wuhan, ar fi primul pe continentul chinez.

Laboratorul a fost deja certificat ca respectând standardele și criteriile BSL-4 de către Serviciul Național de Acreditare din China pentru Evaluarea Conformității (CNAS), în luna ianuarie, iar aprobarea Ministerului Sănătății ar putea veni la sfârșitul lunii iunie.

BSL-4 este cel mai înalt nivel de bioconținere: criteriile sale includ filtrarea aerului și tratarea apei și a deșeurilor înainte de ieșirea din laborator și stipularea faptului că cercetătorii își schimbă hainele și dușul înainte și după utilizarea instalațiilor de laborator.

Primul laborator BSL-4 din Japonia a fost construit în 1981, dar a funcționat cu agenți patogeni cu risc mai mic până în 2015, când problemele de siguranță au fost depășite în cele din urmă.

Laboratorul din Wuhan a costat 300 de milioane de yuani (44 de milioane de dolari) și se va concentra pe controlul bolilor emergente, va păstra virușii purificați și va acționa ca „laborator de referință” al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Va fi un nod cheie în rețeaua de laborator biosecuritate globală”, spune directorul laboratorului,Yuan Zhiming.

Laboratorul a fost proiectat și construit cu asistență franceză în cadrul unui acord de cooperare încă din 2004, dar complexitatea proiectului și dificultatea de a menține finanțarea și procedurile de aprobare guvernamentale îndelungate au făcut ca laboratorul să nu fie finalizat până la sfârșitul anului 2014.

Primul proiect al laboratorului va fi studiul agentului patogen BSL-3 care cauzează febra hemoragică Crimeea-Congo: un virus mortal transmis de căpușe care afectează animalele din întreaga lume, inclusiv în nord-vestul Chinei, și care poate sări la oameni.

Planurile viitoare includ studiul Ebola și virusul Lassa din Africa de Vest. Un milion de chinezi lucrează în Africa, iar „țara trebuie să fie pregătită pentru orice eventualitate. Virușii nu cunosc granițele”, spune Yuan.

„Lumea se confruntă cu mai mulți viruși noi și avem nevoie de mai multe contribuții din partea Chinei”, a mai declarat acesta, notează nature.com

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   Wuhan,   China