Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Le Figaro: România se află sub supravegherea atentă a Comisiei Europene. Raporul MCV este condamnabil pentru politicienii români

Le Figaro: România se află sub supravegherea atentă a Comisiei Europene. Raporul MCV este condamnabil pentru politicienii români

Într-un articol publicat miercuri în ediția on-line a ziarului francez Le Figaro, se prezintă situația politică din România, afirmându-se că, potrivit Bruxelles-ului, premierul și majoritatea sa parlamentară ridică „preocupări serioase” cu privire la respectarea statului de drept și a independenței justiției.

De asemenea, în articol se arată că lupta politică pentru îndepărtarea președintelui „conservator” (sic) Traian Băsescu a ajuns să depășească granițele țării. Astfel, s-au implicat inclusiv instituții europene precum Comisia Europeană, care încearcă, în același timp, să își testeze capacitatea de a impune normele democratice în toată Europa.

Le Figaro menționează și raportul MCV care urmează a fi publicat mercuri, spunând despre acesta că este unul „condamnabil pentru politicenii români și în special aliații ministrului social-democrat”, care pune la îndoială ireversibitatea politicilor de reformă. De asemenea, în textul raportului se semnalează dovezi alarmante de „manipulare și amenințări la adresa instituțiilor și reprezentanților justiției.”

Un alt punct atins de publicația franceză îl reprezintă lista de 11 prevederi ale Comisiei Barroso, pe care Victor Ponta și majoritatea sa sunt solicitați să le aplice imediat, prevederi pe care Ponta a promis să le pună în aplicare.

Un oficial european este citat ca spunând că dreapta lui Traian Băsescu nu s-a comportat mai bine atunci când s-a aflat la putere decât actuala majoritate.

„Este o chestiune de cultură politică. Odată ce un partid românesc vine la putere, el se consideră îndreptățit să schimbe totul, inclusiv regula jocului. Sunt putine figuri angelice la București...” a spus acesta pentru Le Figaro.

Articolul încheie prin a spune că „deriva democratică din România este mai îngrijorătoare” decât cea din Bulgaria și „se adaugă îngrijorărilor Europei legate de flancul estic, după falimentul economic al Greciei.”

Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   Guvernul Romaniei,   raportul MCV,   Comisia Europeana,   Traian Basescu