Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Jean-Marie Le Pen, condamnat definitiv. A catalogat camerele de gazare naziste "un detaliu al istoriei"

Jean-Marie Le Pen, condamnat definitiv. A catalogat camerele de gazare naziste "un detaliu al istoriei"

Un articol de: - 27 Mar 2018, 22:47
Jean-Marie Le Pen, condamnat definitiv. A catalogat camerele de gazare naziste "un detaliu al istoriei" Externe

Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Naţional, este obligat să plătească pentru declaraţiile sale controversate.
Cea mai înaltă instanţă judecătorească din Franţa, Curtea de Casaţie, a confirmat marţi condamnarea acestuia la plata unei amenzi de 30.000 de euro, pentru că a catalogat camerele de gazare "un detaliu al istoriei celui de-al doilea război mondial", relatează AFP. 

Magistraţii au respins astfel apelul lui Le Pen împotriva condamnării pronunţate în martie 2017 de Curtea de Apel din Paris.

Controversatul politician mai fusese condamnat de două ori de instanţe civile pentru afirmaţii similare, pe care continuă să le facă din 1987, notează Agerpres. El a fost criticat pentru luările sale de poziţie chiar şi de fiica sa, Marine Le Pen, care i-a succedat la conducerea partidului de extremă dreapta. Aceste declaraţii au antrenat suspendarea şi apoi excluderea lui Jean-Marie Le Pen din Frontul Naţional.

În 2015, el i-a spus unui ziarist că nu regretă "absolut deloc" afirmaţiile făcute, pe care le-a explicat: "Ceea ce am spus corespunde părerii mele - camerele de gazare sunt un detaliu al istoriei războiului, dacă nu cumva acceptăm că războiul este un detaliu al camerelor de gazare". La întrebarea ziaristului dacă milioanele de morţi pot fi considerate un detaliu, fostul lider al extremei drepte din Franţa a insistat: "Nu vorbesc de un milion de morţi, ci de camerele de gazare. Eu vorbesc despre lucruri precise. Nu am vorbit despre numărul de morţi. Am vorbit despre un sistem. Am spus că este un detaliu al istoriei războiului".

"Sub acoperirea recunoaşterii realităţii şi caracterului 'destul de mizerabil' al camerelor de gazare (...) Jean-Marie Le Pen nu a încetat să le relativizeze importanţa", se subliniază în hotărârea primei instanţe, în care se arată că el făcea o concesie "doar aparentă". Curtea de Apel a confirmat această analiză, ale cărei consecinţe juridice au fost menţinute şi de Curtea de Casaţie.
 

Citeşte mai multe despre:   Jean-Marie Le Pen,   Franta\,   Frontul National,   Curtea de Casatie,   camere de gazare