Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Lecție de onoare de la Budapesta: Fostul preşedinte Pal Schmitt, acuzat de plagiat, își dă din nou doctoratul la 69 de ani

Lecție de onoare de la Budapesta: Fostul preşedinte Pal Schmitt, acuzat de plagiat, își dă din nou doctoratul la 69 de ani

Pal Schmitt, fostul preşedinte al Ungariei, acuzat de plagiat, a decis să dea o lecţie de onoare politicienilor din întreaga lume. După ce Universitatea din Budapesta i-a retras titlul de doctor iar Schmitt şi-a depus demisia în faţa Parlamentului, fostul oficial îşi dă din nou doctoratul, la 69 de ani. De această dată va respecta nomele academice de redactare, a precizat Schmitt într-un interviu.

Scandalul de plagiat în care este implicat premierul român Victor Ponta nu este singular în Europa. Cele mai cunoscute cazuri sunt cele ale fostului preşedinte al Ungariei, Pal Schmitt, şi fostul ministru german al apărării, Karl Theodor Zu Guttenber. În urma acuzaţiilor, cei doi oficiali au demisionat.

Dacă premierul român nu ia în considerare o eventuală demisie, în Ungaria mii de oameni au ieşit în stradă pentru a cere înlocuirea şefului statului. De aceea, fostul preşedinte al Ungariei este decis să ofere politicienilor o adevărată lecţie de onoare.

După ce Universitatea Semmelweis i-a retras titlul de doctor, lucru salutat de către toţi locuitorii ţării, fostul oficial, acum în vârstă de 69 de ani, a hotărât să îşi refacă lucrarea.

Nu am dorit să profit de pe munca altora, nu am dorit să fur, astfel că sunt cu conștiința împăcată, chiar dacă nu mi-a picat bine retragerea titlului de doctor. Planul meu este să scriu o nouă lucrare, pentru că am ceva de demonstrat, de această dată ținând cont de rigorile și cerințele de astăzi.", a spus Pal Schmitt, potrivit Adevărul.

În primul interviu acordat de fostul şef de stat după demisie, acesta a precizat că lucrarea sa despre istoria Jocurilor Olimpice, susţinută în 1992, a fost apreciată cu "Suma cum Laude" iar sursele folosite au fost menţionate la finalul tezei doctorale. Chiar şi aşa, Schmitt s-a declarat dezamăgit de reacţia clasei politice după izbucnirea scandalului de plagiat.

În viața politică, nimic nu este sfânt. E greu să te obișnuiești cu asta. Nu am apucat încă nici să mă apăr, nici un comunicat să trimit, că mulți dintre cei prezenți mi-au pus etichete, m-au făcut necinstit, mi-au cerut demisia. Rapid s-a ajuns la concluzia că președintele înșeală, fură și minte.", a mai spus fostul președinte al Ungariei.

Asemeni cazului Victor Ponta, Universitatea din Budapesta a cerut Comisiei de Etică să analizeze lucrarea de doctorat a lui Pal Schmitt. Concluzia: 16 pagini fuseseră copiate integral din cartea unui autor german iar alte 180 de pagini conţineau pasaje din cartea unui expert bulgar.