Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Libia: Rebelii au preluat controlul asupra oraşului Brega

Libia: Rebelii au preluat controlul asupra oraşului Brega

Rebelii libieni şi-au continuat sâmbătă marşul spre vest, preluând controlul asupra oraşului Brega, iar o jurnalistă care călătoreşte cu ei a confirmat că aceştia se află în centrul oraşului situat la 80 de kilometri vest de Ajdabiya, informează Al Jazeera. Un reprezentant al rebelilor aflat în această zonă, Abdelsalam al-Maadani, a declarat că oraşul este cucerit: "Suntem în centrul Brega".

"Forţele lui Gaddafi au bătut în retragere, ele sunt acum la al-Bisher (la 30 de kilometri vest de Brega), iar rebelii avansează de asemenea spre această zonă", a adăugat el.

Pe data de 13 martie, rebelii au fost nevoiţi să abandoneze Brega în urma bombardamentelor forţelor lui Gaddafi, iar televiziunea libiană a anunţat atunci că oraşul a fost "curăţat de bande armate".


Rebelii sărbătoresc cucerirea orașului strategic Ajdabiya

Oraşul strategic Ajdabiya, aflat în partea de est a Libiei, a fost cucerit sâmbătă de rebeli, potrivit Al Jazeera.

Forțele militare guvernamentale s-au retras din orașul libian în cursul zilei de sâmbătă, în urma raidurilor aeriene ale coaliției internaționale.

"Acestea (n.r. forțele coaliției) s-au implicat masiv, astfel încât forțele armate libiene au decis să părăsească Ajdabiya în această dimineață", a declarat adjunctul Ministrului Afacerilor Externe, Khaled Kaim, citat de PBS Newshour, adăugând totodată că forțele occidentale i-au ajutat pe rebeli, în loc să le ofere ajutor civililor.

"Nu există nicio îndoială asupra acestui lucru (n.r. victoriei), puteţi auzi oamenii sărbătorind în spatele meu, Ajdabiya este în mâinile opoziţiei", a declarat jurnalistul Al Jazeera James Bays, aflat sâmbătă în centrul oraşului.

"Forţele lui Gaddafi au controlat... timp de şase zile şoseaua de centură care face legătura cu Ajdabiya, dar acum au fost înlăturate de la putere", a adăugat James Bays.

Forțele lui Gaddafi au părăsit Ajdabiya


Obiectivele de apărare ale forţelor loiale colonelului Gaddafi de la intrarea estică a oraşului au fost părăsite, în zonă nemaiaflându-se decât tancuri calcinate.

Bombardamente aeriene au vizat vineri după-amiază obiectivele forţelor loialiste în acest oraş de coastă, unde s-au repliat soldaţii pro-Gaddafi.

Profitând de acest sprijin, rebelii au reluat ofensiva şi au pătruns în localitatea strategică situată la 160 de kilometri sud de Benghazi, fieful opoziţiei.

Forţele pro-Gaddafi au preluat controlul asupra oraşului Ajdabiya săptămâna trecută, în cursul ofensivei împotriva rebeliunii care controlează estul ţării de o lună, înainte de a ataca Benghazi. Însă intervenţia militară a coaliţiei internaţionale, lansată la 19 martie, a frânat avansul acestora.

Orașul Ajdabiya, cucerit de rebeli


Rebelii preiau controlul asupra oraşului Ajdabiya


Misrata: O mamă şi cei patru copii ai săi au fost ucişi

Oraşul Misrata, situat la est de Tripoli, a fost supus vineri seara bombardamentelor intensive ale forţelor lui Muammar Gaddafi, potrivit unui martor, care a anunţat decesul a cinci persoane din aceeaşi familie. "Bombardamentele oarbe ale artileriei continuă de joi seara, trag peste tot" în Misrata, oraş controlat de rebeli, dar încercuit de forţele pro-Gaddafi, a adăugat martorul.

"O mamă şi cei patru copii ai săi au fost ucişi", a declarat acesta, adăugând că locuitorii oraşului sunt baricadaţi în case şi nu îndrăznesc să iasă.

"Nu există electricitate, apă şi încep să se termine toate în oraş", a adăugat martorul.

"Raidurile internaţionale au fost nocive pentru Misrata", a apreciat el.

Un medic de la spitalul din Misrata anunţase joi moartea a 109 persoane şi rănirea altor 1.300, în decurs de o săptămână, în urma atacului forţelor guvernamentale asupra oraşului.

"Resurse sunt trimise în mod regulat în Misrata", a declarat Simon Brooks, liderul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii Red responsabil de operaţiunile din Libia, citat de Reuters.

"Dar suntem profund îngrijorați de rapoartele pe care le primim pe zi ce trece din oraș", a adăugat Brooks.

Forţele care încercuiau Misrata sunt sprijinite de trupele care au fost nevoite să bată în retragere din estul ţării, din cauza atacurilor militare internaţionale, începute la 19 martie.

Raiduri aeriene ale coaliției deasupra oraşului Zliten

Vineri seară, coaliţia internaţională a efectuat raiduri aeriene deasupra oraşului Zliten, situat la est de Tripoli, asupra regiunii Al-Watia, şi a bombardat un obiectiv militar la Tajura, la periferia estică a capitalei, potrivit televiziunii libiene şi unui martor.  "Cartierul a fost afectat de trei explozii succesive. Mai multe geamuri s-au spart. Raidul a vizat un obiectiv militar cu radare, care este încă în flăcări", a declarat un locuitor din Tajura.

Televiziunea naţională libiană a anunţat anterior că "obiective civile şi militare din Zliten au fost în cursul serii ţintele bombardamentelor agresorului cruciat colonial".

Regiunea Al-Watia adăposteşte o bază militară, fiind ţinta "rachetelor cu rază lungă de acţiune", a adăugat televiziunea Al-Jamahiriya.

Citeşte mai multe despre:   Libia,   rebeli,   bombardamente