Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Liderii din Asia-Pacific au semnat un acord privind o ”foaie de parcurs” ce prevede crearea unei zone regionale de liber-schimb

Liderii din Asia-Pacific au semnat un acord privind o ”foaie de parcurs” ce prevede crearea unei zone regionale de liber-schimb

Un articol de: - 11 Noi 2014, 12:24
Liderii din Asia-Pacific au semnat un acord privind o ”foaie de parcurs” ce prevede crearea unei zone regionale de liber-schimb Foto: apec-china.org.cn Externe

Liderii din Asia-Pacific reuniți la summitul APEC de la Beijing ai căzut de acord, marți, asupra unei ”foi de parcurs” ce prevede crearea unei zone regionale de liber-schimb, a anunțat președintele chinez Xi Jinping, citat de AFP.

"Am căzut de acord în cadrul APEC asupra unei foi de parcurs conform căreia că vom lucra la crearea unei zone de liber-schimb Asia-Pacific (FTAAP)", a declarat liderul chinez, vorbind despre această inițiativă susținută în special de Beijing.

Economiile membre ale APEC reprezintă 57% din PIB-ul mondial și 44% din schimburile comerciale internaționale.

În declarația comună emisă la sfârșitul a două zile de summit, cele 21 de state membre ale APEC (Forumul Cooperarea Economică ASIA-Pacific) au transmis că vor duce mai departe inițiativa privind Zona de liber-schimb Asia-Pacific (FTAAP) pas cu pas și pe bază de consens.

Proiectul FTAAP este susținut de China și este văzut de unii ca o diversiune de la acordul comercial Parteneriatul Trans-Pacific sprijinit de SUA și care exclude Beijingul.

"Am căzut de acord că APEC trebuie să aibă contribuții mai importante și semnificative ca incubator pentru a traduce FTAAP din viziune în realitate", au precizat liderii APEC în comunicatul lor.

"FTAAP va fi realizat în afara APEC, în paralel cu procesul APEC. APEC ar trebui să-și mențină principiile fără caracter obligatoriu și voluntare în privința contribuțiilor la realizarea FTAAP", se mai menționează în declarație.

Citeşte mai multe despre:   lider