Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Liderii grupurilor politice din Parlamentul European vor să condiționeze alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European vor să condiționeze alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Un articol de: Traian Avarvarei - 27 Aug 2020, 14:34
Liderii grupurilor politice din Parlamentul European vor să condiționeze alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept Foto: pixabay.com Externe

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European cer condiţionarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Într-o scrisoare adresată Germaniei, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului European, și Comisiei Europene eurodeputații solicită introducerea mecanismului privind condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept în viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, potrivit Calea Europeană.

 

 

Eurodeputaţii insistă pentru condiţionarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept
 

 

 

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European (PE) au transmis în acest sens o scrisoare către AngelaMerkel și Ursula von der Leyen în care cer alocarea de fonduri europene doar dacă este respectat statul de drept, vizând fără să le numească Ungaria şi Polonia.

Scrisoarea, care vine cu doar o zi înainte de debutul negocierilor finale asupra bugetului european, reamintește Comisiei Europene și Consiliului European că adoptarea finală a acestuia necesită acordul Parlamentului European.

”A venit timpul să accelerăm lupta împotriva eroziunii democraţiei, statului de drept şi drepturilor fundamentale chiar în centrul UE”, îndeamnă liderii Partidului Popular European (PPE, dreapta), Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), liberalilor şi verzilor în această în scrisoarea lor.

Bugetul plurianual al UE este în valoare de 1.000 de miliarde de euro.Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Vor sta în case pentru 14 zile

Deși nemenționate, Ungaria și Polonia s-au abătut grav în ultima perioadăd e la standardele și politicile Uniunii Europene.

Parlamentul European a susţinut întotdeauna cu fermitate un astfel de mecanism de condiţionalitate, deoarece nu putem permite ca valorile UE să fie ameninţate sistematic sau încălcate de oricare dintre cele 27 de state membre, în timp ce fondurile UE continuă să fie primite de guvernele responsabile. În acelaşi timp, este evident că instrumentele de bază aflate la dispoziţia UE pentru protejarea acestor valori sunt limitate, inadecvate şi insuficiente”, se menţionează în textul scrisorii.

 

 

 

Comisia Europeană îl contrazice pe Viktor Orban

 

 

 

Amintim totodată că la finele lunii iulie, Comisia Europeană a respins afirmația Ungariei, potrivit căreia criteriile statului de drept nu ar mai juca niciun rol în alocarea fondurilor din bugetul comunitar.

Imediat după încheierea summitului special al UE în care s-au decis măsuri de ajutor financiar enorm pentru a contracara urmările crizei coronavirus, premierii Ungariei și Poloniei, Viktor Orban și Mateusz Morawiecki, s-au prezentat drept învingători într-o conferință de presă comună: au afirmat că statul de drept nu va fi un criteriu la alocarea sumelor prevăzute în noul fond european de reconstrucție – exact așa cum ceruseră cei doi, potrivit Deutsche Welle.

Împotriva Ungariei și Poloniei au loc de mai mulți ani proceduri de încălcare a tratatelor comunitare, conform Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, ce prevede sancționarea țărilor membre care nu respectă prevederile comunitare.

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana,   statul de drept,   Angela Merkel,   Parlamentul European