Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Liderii UE cer eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi / Consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden: Autorii acestui scandalos atac trebuie traşi la răspundere

Liderii UE cer eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi / Consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden: Autorii acestui scandalos atac trebuie traşi la răspundere

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 18 Ian 2021, 00:13
Liderii UE cer eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi / Consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden: Autorii acestui scandalos atac trebuie traşi la răspundere Externe

Charles Michel, președintele Consiliului European, a cerut autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe opozantul Aleksei Navalnîi, arestat pe aeroport chiar la revenirea în Moscova. Un mesaj similar a transmis și șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a îndemnat Rusia „să respecte drepturile” dizidentului. Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui-ales a SUA, Joe Biden, a punctat că „autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere”.

 

SUA și UE cer eliberarea rapidă a lui Aleksei Navalnîi

 

„Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă, a scris Charles Michel, președintele Consiliului European, pe Twitter.

„Autoritățile rusești trebuie să respecte drepturile lui Aleksei Navalnîi și să-l elibereze imediat. Politizarea sistemului juridic este inacceptabilă”, a transmis, la rândul său, Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Un mesaj chiar mai tranșant a avut Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales-american, Joe Biden.

„Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere. Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită”, a scris Sullivan, pe aceeași rețea socială.

Mai mulţi parlamentari americani au condamnat și ei această arestare.

O reacție similară a avut și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu: „Arestarea liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, la întoarcerea acestuia în Rusia, după ce şi-a revenit în urma otrăvirii cu Novichok, e inacceptabilă. Represiunea împotriva Opoziţiei, doar pentru că este Opoziţie, e pur nedemocratică”.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

 

Dizidentul Aleksei Navalnîi a fost arestat la întoarcerea în Rusia

 

Duminică seară, opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat de Poliție la sosirea pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Autoritățile ruse susțin că acesta ar fi încălcat termenii unei eliberări condiționate. În 2014, el fusese condamnat cu suspendare pentru presupuse fapte de evaziune. Acesta va fi ținut în arest până la o decizie a judecătorilor. 

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat pe aeroport, la revenirea în Moscova

În august 2020, el fusese transferat pentru îngrijiri medicale în Germania, după ce a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok. Președintele rus Vladimir Putin a negat, însă, acest lucru.

Opozatul rus a aflat despre otrăvirea lui în momentul în care s-a dat drept un înalt oficial din Consiliul Național de Securitate al Rusiei. Numărului său de telefon i s-a atribuit o ”identitate” falsă, respectiv numărul sediului central al FSBI, iar convorbirea a fost înregistrată și ulterior furnizată CNN și Bellingcat. Agentul care a luat parte la asasinarea lui Navalnîi a dat informaţii amănunţite din operaţiunea de asasinare a acestuia.