Liderii UE solicită SUA să-şi reconsidere decizia de a pune capăt relaţiei cu OMS: „Nu poți dărâma digul în timpul furtunii”

Liderii UE solicită SUA să-şi reconsidere decizia de a pune capăt relaţiei cu OMS: Nu poți dărâma digul în timpul furtunii
foto: Hepta.ro / DPA Images / Etienne Ansotte

Uniunea Europeană a cerut, sâmbătă, Statelor Unite să-și reconsidere decizia de a stopa legăturile cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ceea ce privește acțiunile în contextul pandemiei de COVID-19.

„În fața acestei amenințări globale, acum este momentul pentru o cooperare consolidată și soluții comune. Trebuie evitate acțiunile care slăbesc rezultatele internaționale „, au precizat într-o declarație președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Josep Borrell, principalul diplomat al UE, scrie Reuters.

„În acest context, solicităm SUA să-și reconsidere decizia anunțată”, au spus ei la o zi după ce președintele Donald Trump a anunțat mutarea, acuzând OMS că a deveni “o marionetă a Chinei”.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a condamnat de asemenea mișcarea și a promis discuții intense cu Washington pe această temă. Decizia este „semnalul greșit la momentul nepotrivit”, a declarat Maas pentru grupul de presă german Funke. Cu numărul infecțiilor continuând să crească la nivel global, „nu putem dărâma digul în mijlocul unei furtuni”, a spus el.

UE a solicitat o revizuire a răspunsului internațional la pandemia coronavirusului, inclusiv performanțele agenției U.N.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a apărat agenția împotriva criticilor aprige din partea lui Trump, a promis o revizuire a performanței sale după ușurarea pandemiei.

Stoparea finanțării OMS de către SUA, în plină pandemie de COVID-19

Trump a oprit luna trecută finanțarea pentru organizația din care fac parte 194 membri, apoi într-o scrisoare din 18 mai a acordat OMS 30 de zile pentru a se angaja în reforme.

Vorbind la Casa Albă, Trump a declarat că oficialii chinezi au presat OMS pentru a „induce în eroare lumea”.

Astăzi vom încheia relația noastră cu Organizația Mondială a Sănătății și vom redirecționa aceste fonduri către alte organizațiicare se ocupă desănătateapublică. Lumea are nevoie de răspunsuri din partea Chinei cu privire la virus”, a spus Trump.

Mișcarea de a renunța la OMS vine pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari între Washington și Beijing cu privire la focarul de coronavirus. Virusul a apărut pentru prima dată în orașul Wuhan din China la sfârșitul anului trecut.

Donald Trumpa ameninațat că va suspenda finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății în repetate rânduri

Președintele americanDonald Trumpa amenințat de mai multe ori că varetrage Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății, dacă nu îșirevizuie atitudinea față de China și de restul țărilor.

Presa americană specula că este doaro tentativă a șefului Casei Albe de distrage atențiade la modul deficitar în care SUAa gestionat pandemia ignorând să ia în considerare pericolele reale de la început.

Donald Trumpa insistat că singura șansă a Organizației Mondiale a Sănătății este să se rupă deChinași să fie cu adevărat independentă. El a precizat că administrația sa a început deja discuțiile privind reforma cu Tedros Adhanom.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe