Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Liderul ONU: Omenirea duce un război cu natura. E sinucidere curată. Natura mereu ripostează

Liderul ONU: Omenirea duce un război cu natura. E sinucidere curată. Natura mereu ripostează

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 02 Dec 2020, 20:19
Liderul ONU: Omenirea duce un război cu natura. E sinucidere curată. Natura mereu ripostează Foto: Hepta - DPA Images / A.Perez Externe

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat un avertisment sumbru privind schimbările climatice, îndemnând umanitatea să renunțe la războiul sinucigaș pe care îl poartă și să „facă pace cu natura”. 

 

Antonio Guterres, liderul ONU: Omenirea duce un război cu natura. E o sinucidere

 

„Ne confruntăm cu o pandemie devastatoare, cu noi recorduri de temperatură, cu noi minime în degradarea ecologică și pași înapoi în demersurile noastre globale spre o dezvoltare mai echitabilă, mai incluzivă și sustenabilă. Mai simplu spus, starea în care se găsește planeta e una deplorabilă”, a declarat Guterres, într-un discurs la Universitatea Columbia din New York.

Două rapoarte venite din partea unor organisme competente - Organizația Meteorologică Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu - „arată concret cât de aproape suntem de o catastrofă climatică”, a continuat Guterres.

Liderul ONU a vorbit apoi despre răul deja făcut mediului și a avertizat că țările riscă să piardă șansa oferită chiar de pandemia de coronavirus de a-și reseta prioritățile. 

„Omenirea duce un război cu natura. E o sinucidere. Natura mereu ripostează și o face deja cu o forță și o furie tot mai mari”, a continuat el, citat de BBC.

Tot mai multe păduri dispar, procesul de deșertificare e tot mai amplu, numeroase specii sunt în pragul extincției, iar biodiversitatea e serios amenințată. Oceanele rămân fără pești, dar sunt sufocate de plastic. Recifele de corali mor.

„Poluarea aerului și a apei omoară nouă milioane de oameni anual - de mai bine de șase ori mai mult decât bilanțul pandemiei la ora actuală. Pe măsură ce așezările umane se extind tot mai mult în habitatul animalelor, am putea vedea tot mai multe virusuri trecând bariera speciilor de la animal la om”, a mai avertizat el.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

 

Antonio Guterres: Chiar acțiunile oamenilor aruncă planeta în haos / Unde am ajuns

 

Organizația Meteorologică Mondială arată, în raportul său anual, că 2020 e pe punctul de a intra în top trei recorduri de temperatură, în ciuda efectelor de răcorire produse de fenomenul La Niña. Trendul de creștere a temperaturilor se vede cel mai bine în Siberia Arctică, unde valorile sunt cu 5 grade mai mari decât cele normale. În Valea Morții din California s-au atins 54,4 grade Celsius pe 16 august, cea mai mare temperatură înregistrată cel puțin în ultimii 80 de ani. Temperaturile oceanelor sunt și ele la valori record.

Sunt tot mai multe incendii de vegetație, inundații, cicloane și uragane.

Nivelurile de dixid de carbon sunt în continuare la cote record, în ciuda carantinelor și restricțiilor de circulație dispuse în contextul pandemiei. 

Oficialul ONU a mai precizat că asaltul omenirii asupra planetei deja compromite eforturile organizației de a pune capăt sărăciei, de asigura securitatea alimentară și de a limita dislocările de populație. Asta afecteză chiar populațiile care sunt deja cele mai vulnerabile. Bătălia, însă, nu e pierdută.

„Să fie clar: activitățile oamenilor reprezintă cauzele alunecării noastre în haos. Dar asta mai înseamnă că tot oamenii pot pune stop. A face pace cu natura e principalul obiectiv al secolului XXI. Trebuie să fie prioritatea absolută a noastră, a tuturor. Peste tot”.

 

Recuperarea post-COVID, șansa de a ne vindeca planeta

 

Un studiu al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice elaborat la începutul anului arăta că eșecul națiunilor de a preveni creșterea temperaturilor globale cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială ar putea costa economia lumii, până la finalul secolului, chiar și 600 de trilioane de dolari.

Pe măsură ce națiunile își revin din pandemia de coronavirus, ele au șansa de a-și reconstrui economiile pe alte baze, astfel încât să fie mai sustenabile și axate pe energie verde.

„Recuperarea post-COVID și repararea planetei noastre pot fi două fețe ale aceleiași monede”, a mai declarat Antonio Guterres.

El a precizat că sunt trei priorități privind schimbarea climatică: atingerea neutralității carbonului în următorii 30 de ani, implementarea Acordului de la Paris, pentru a preveni creșterea temperaturii globale cu mai mult de 1,5 grade, și investirea de efort și bani în descoperiri ce pot ajuta planeta să se adapteze schimbărilor climatice.