Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Liderul opoziţiei de la Londra: Marea Britanie are nevoie de o relaţie mai independentă cu SUA

Liderul opoziţiei de la Londra: Marea Britanie are nevoie de o relaţie mai independentă cu SUA

Un articol de: - 07 Iul 2016, 07:10
Liderul opoziţiei de la Londra: Marea Britanie are nevoie de o relaţie mai independentă cu SUA Foto: adevarul.ro Externe

Liderul opoziției laburiste britanice Jeremy Corbyn a declarat, miercuri, că Marea Britanie are nevoie de o relație mai deschisă și mai independentă cu Statele Unite pentru a evita o repetare a invadării Irakului la fel ca în 2003, care a fost un "act de agresiune militară", potrivit Reuters, citat de cotidianul.ro.

În acea vreme, Jeremy Corbyn nu a fost de acord cu invadarea Irakului, motiv pentru care s-a adresat în plenul parlamentului în cadrul unei dezbateri privind prezentarea concluziilor comisiei create în urmă cu șapte ani pentru a ancheta acest război.

„Războiul nu a fost în niciun caz, așa cum a spus Sir John Chilcot, o ultimă soluție. Ca să vorbim deschis, a fost un act de agresiune militară lansată pe baza unui fals pretext'', a spus Jeremy Corbyn.

„Sunt multe lecții pe care trebuie să le tragem din războiul din Irak. Ele includ nevoia de o relație mai independentă și mai deschisă cu Statele Unite și de o politică externă bazată de respectarea dreptului internațional și a autorității Națiunilor Unite'”, a adăugat liderul laburist britanic.

Marea Britanie a invadat în mod prematur Irakul în anul 2003, fără a încerca să găsească 'o soluție de ultim recurs', a declarat miercuri John Chilcot, președintele comisiei create în urmă cu șapte ani pentru a ancheta acest război.

 „Am ajuns la concluzia că Marea Britanie a decis să se alăture invaziei din Irak înainte ca toate alternativele pașnice pentru a obține dezarmarea (țării) să fie epuizate. Acțiunea militară nu era inevitabilă la acel moment", a spus John Chilcot.

Evaluările privind gravitatea amenințării reprezentate de armele irakiene de distrugere în masă au fost prezentate cu o siguranță nejustificată, a mai precizat John Chilcot.

Citeşte mai multe despre:   Marea Britanie,   SUA