Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Limba română, materie obligatorie în două școli din Italia. Părinții elevilor italieni: Imigranţii sunt cei care ar trebui să ne înveţe limba, nu invers. Liga Nordului: E o nebunie

Limba română, materie obligatorie în două școli din Italia. Părinții elevilor italieni: Imigranţii sunt cei care ar trebui să ne înveţe limba, nu invers. Liga Nordului: E o nebunie

Un articol de: - 03 Oct 2015, 13:45
Limba română, materie obligatorie în două școli din Italia. Părinții elevilor italieni: Imigranţii sunt cei care ar trebui să ne înveţe limba, nu invers. Liga Nordului: E o nebunie Foto: italymagazine.com Externe

Limba română a devenit una dintre materiile obligatorii incluse în programa şcolară de anul acesta la două şcoli din regiunea italiană Lazio, informează actualitatea.it, potrivit evz.ro.
Măsura a provocat nemulțumiri în rândul părinților italieni care susțin că românii ar trebui să învețe limba statului în care se află, și nu invers.

Introducerea cursului de „Limbă, cultură şi civilizaţie românească”, printre materiile obligatorii de la institutele Corrado Melone şi Ladispoli 1 a fost decisă în contextul în care peste 20% dintre elevii înscriși la cele două școli sunt est-europeni, notează presa românească din regiune. Cursul de limba română are loc o dată pe săptămână. Există însă, în programa școlară și o altă oră de limba română, care este facultativă. Cursurile sunt predate de profesori români, selectați în urma unui concurs organizat de Ministerul Educaţiei din România.

”Ar trebui să introducă limba engleză obligatorie sau materii mai importante. Orele de limba română ocupă prea mult în programa şcolară. Şi apoi, imigranţii sunt cei care ar trebui să ne înveţe limba, nu noi să învăţăm româna”, susțin părinţii elevilor italieni care învaţă împreună cu copiii români.

Conducerile celor două instituții de învățământ încurajează studiul limbii române în şcoli.

„Cursul nu afectează cu nimic celelalte discipline, dimpotrivă, reprezintă o oportunitate şi pentru elevii italieni şi favorizează integrarea. Oricum, programa şcolară era bine ştiută de ceva timp. Părinţii care protestează ar fi trebuit să o citească”, a declarat unul dintre directorii celor două şcoli.

Pe de altă parte, măsura este aspru criticată de politicienii partidului extremist Liga Nordului, care califică drept ”o nebunie” introducerea studiului limbii române în cele două școli italiene.

„E o nebunie. În loc să îi punem să înveţe istoria, cultura şi legile italiene, noi îi obligăm pe copiii noştri italieni să înveţe limba şi cultură celor care vin aici. Ministerul să trimită imediat inspectori acolo, care să întrerupă imediat această insultă pentru copiii noştri”, a declarat Massimiliano Fedriga, un reprezentant al Ligii Nordului.

Proiectul „Limbă, cultură şi civilizaţie românească” este finanţat de Guvernul României și este menit să favorizeze integrarea şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre elevii români şi colegii lor italieni.

Citeşte mai multe despre:   limba romana,   scoli,   Italia,   parinti,   elevi