Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe LIVE TEXT. Misiune istorică SpaceX - NASA: Capsula Crew Dragon a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

LIVE TEXT. Misiune istorică SpaceX - NASA: Capsula Crew Dragon a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

Un articol de: George Lupu - 30 Mai 2020, 18:47
LIVE TEXT. Misiune istorică SpaceX - NASA: Capsula Crew Dragon a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO) Externe

UPDATE: 30 mai, ora 22:40 //  Capsula Crew Dragon urmează să se întâlnească cu Stația Spațială în aproximativ 19 ore. Misiunea este una istorică, având în vedere că este prima, în ultimii 10 ani, cu echipaj uman de pe pământ american şi cu tehnologie americană şi totodată prima misiune privată cu echipaj uman.

 

A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

UPDATE: 30 mai, ora 22:35 //  Racheta Falcon 9 a aterizat cu succes, așa cum a fost planificat, pe o barjă în ocea, după ce s-a decuplat de naveta Crew Dragon.

 

 

 

UPDATE: 30 mai, ora 22:22 // Racheta Falcon 9 și capsula Crew Dragon cu cei doi astronauți NASA au decolat spre Stația Spațială Internațională.

 

 

UPDATE: 30 mai, ora 22:18 //  Președintele Donald Trump a ajusn la Cape Canaveral și va urmări lansarea care va avea loc peste doar câteva minute.

 

UPDATE: 30 mai, ora 22:15 // Nimic nu mai poate opri lansarea navetei Crew Dragon. Cei doi astronauți au fost anunțași că lansarea va avea loc peste câteva minute. Între timp, alimentarea rachetei cu combustibil este aproape completă.

 

UPDATE: 30 mai, ora 22:00 // Centrul de control a anunțat că lansarea va avea loc la momentul stabilit și a transmis mesajul „Green across the board”, ceea ce înseamnă că nu mai există condiții meteo care să pună în pericol misiunea.

 

 

 

UPDATE: 30 mai, ora 21:45 // Cei doi astronauți  Bob Behnken şi Doug Hurley au fost anunțați că deocamdată condițiile meteo permit lansarea. În aceste condiții, rampa de acces către rachetă și capsulă a fost retrasă. Șansele ca lansarea navetei Crew Dragon să aibă loc sâmbătă sunt to mai mari.

 

UPDATE: 30 mai, ora 21:40 // Potrivit ultimei notificări venite de la centrul de control „Vremea permite o lansare în acest moment!”.  NASA continuă să monitorizeze cu atenție condițiile. Șansele sunt de 70% pentru o lansare în siguranță. Totodată, sunt doar 10% șanse, deocamdată, ca fulgerele să nu permită lansarea navei.  

 

UPDATE: 30 mai, ora 21:30 // Potrivit ultimelor informații, ploaia în zona de lansare s-a calmat, însă unele condiții sunt în continuare nefavorabile lansării, inclusiv fulgerele care ar putea afecta misiunea.

 

UPDATE: 30 mai, ora 21:15 // Vremea continuă să fie problematică, însă deocamdată misiunea continuă așa cum a fost planificată, până la o decizie decisivă. Așa se face că procesul de pregătire a lansării continuă cu verificări ale sistemului de propulsie înainte de alimentarea rachetei cu combustibil.

 

UPDATE: 30 mai, ora 21:10 // Mai multe echipe NASA și SpaceX din SUA joacă un rol important în lansarea de sâmbătă. Echipa de lansare a SpaceX comandă numărătoarea inversă de la Firing Room 4 din Kennedy Launch Control Center, apoi va transfera controlul către centrul de control al misiunii companiei din Hawthorne, California. Între timp, echipele NASA de la Kennedy și Johnson Space Center ale agenției din Houston monitorizează activitățile desâmbătă.

 

UPDATE: 30 mai, ora 21:05 // NASA a publicat imagini cu cei doi astronauți Bob Behnken şi Doug Hurley, așteptând în capsula navetei Crew Dragon o decizie privind lansarea misiunii, în condițiile în care acest lucru este incert din cauza condițiilor meteo.

 

 

 

UPDATE: 30 mai, ora 21:00 //  Vremea este „împotriva lansării” deocamdată, anunță NASA. Însă meteorologii prognozează că vremea ar putea să se îmbunătățească mai târziu, pe măsură ce lansarea ar trebui să aibă loc. o decizie privind lansarea va fi luată înainte de a se trece la etapa de alimentare a rachetei, cu 35 de minute înainte de lansare.

 

UPDATE: 30 mai, ora 20:30 //  Cei doi astronauți Bob Behnken şi Doug Hurley au ajuns la rachetă și au intrat în capsulă, îmbrăcați în costumul special, iar trapa capsulei a fost închisă după o serie de verificări. În continuare, lansarea navetei Crew Dragon este incertă din cauza condițiilor nefavorabile. Se pare că vremea continuă să dea bătăi de cap, în condițiile în care a început să plouă în zona Centrului Spațial Kennedy și cerul s-a înnorat semnificativ.

 

SpaceX și NASA fac ultimele pregătiri înainte de încercarea, pentru a doua oară, de a lansa naveta spațială Crew Dragon pe orbita Pământului, o premieră istorică.  Lansarea este programată pentru ora 22:22 (ora României), când Stația Spațială Internațională se va afla în locul potrivit, pe orbită, față de locul de unde se va face lansarea, Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Înainte ca acest eveniment să aibă loc, eveniment care marchează prima încercare a unei companii private de a rimite oameni în spațiu, previziunile au arătat că există o șansă de 50% ca lansarea să poată avea loc din cauza condițiilor meteo. Asta după ce, miercuri, lansarea navei Crew Dragon a fost reprogramată din cauza condițiilor meteo nefavorabile pentru sâmbătă.

NASA a lansat deja stream-ul live video unde poate fi urmărit momentul lansării navetei Crew Dragon, care urmează să îi ducă pe cei doi astronauți Doug Hurley şi Bob Behnken în spațiul cosmic.

SpaceX - Space Exploration Technologies Corp. - a devenit în 2012 prima societate privată care a trimis o capsulă cargo spre ISS, pe care o aprovizionează în mod regulat de atunci. Doi ani mai târziu, NASA a comandat trimiterea de oameni către ISS, prin adaptarea capsulei Dragon.

Agenția spațială a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testa și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus întors. Dezvoltarea a cunoscut întârzieri, explozii, probleme cu parașutele, dar SpaceX a învins gigantul Boeing, și el plătit pentru a produce o capsulă (Starliner) care nu este încă gata.

Crew Dragon este o capsulă, ca și Apollo, dar din secolul XXI. Ecranele tactile au înlocuit butoanele și manetele. Interiorul este dominat de alb, iluminarea este mai subtilă.

 

Cine sunt cei doi astronauți care vor fi la bordul capsulei Dragon a SpaceX ce va zbura spre Spația Spațială Internațională

 

Misiunea Demo-2 are un echipaj format din doar doi astronauţi, ambii comandanți. Bob Behnken şi Doug Hurley sunt veterani ai corpului NASA de astronauţi, fiecare cu câte două misiuni spaţiale în CV. Behnken va fi comandantul de operaţiuni comune al misiunii, în timp ce Hurley a fost desemnat comandantul capsulei Crew Dragon, scrie space.com.

 

Care este scopul acestei misiuni?

 

Misiunea, cunoscută sub numele de Demo-2, va permite Statelor Unite ale Americii să trimită din nou oamenii în spațiu. Potrivit Nasa, aceasta este o misiune demonstrativă pentru a testa capacitatea SpaceX de a transfera astronauții către stația spațială și înapoi în siguranță. Este ultimul pas major necesar de către transportatorul astronautului SpaceX, Crew Dragon, pentru a obține certificarea prin Programul Comercial al Echipajelor Nasa pentru misiuni mai îndelungate în spațiu.

Citeşte mai multe despre:   NASA,   SpaceX