Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Locuri inedite în care se aflau laureații Nobel atunci când au aflat că au câștigat premiul

Locuri inedite în care se aflau laureații Nobel atunci când au aflat că au câștigat premiul

În avion, în bar, la dentist sau prin vecini. Sunt doar câteva dintre locaţiile inedite în care laureaţii Nobel au primit, de-a lungul timpului, vestea că au câştigat mult-râvnitul premiu. Excepţie nu s-a făcut nici în acest an, când, Peter Higgs, laureatul Nobel pentru Fizică, a aflat că a primit celebra distincţie de la o vecină. Reacţiile tuturor premianţilor au fost memorabile. Dacă unora dintre câştigători nu le-a venit să-şi creadă urechilor şi i-au rugat pe oficiali să repete anunţul, pentru a fi siguri că nu se înşală, alţii au considerat că totul este o glumă şi sunt victimele unor farse.

Profesorul Peter Higgs, câştigătorul din acest an al premiului Nobel pentru Fizică, a aflat de la o fostă vecină că a câştigat marea distincţie în acest an.

„Traversam o stradă când, o fostă vecină, o doamnă cu vârsta în jur de 70 de ani, văduva unui distins judecător care a murit recent, m-a felicitat pentru veste. Zic, ce veste?! Şi mi-a spus că fiica sa i-a zis că am primit acest premiu”, a mărturisit Peter Higgs.

Profesorul elveţian Richard Ernst a obţinut premiul Nobel în Chimie în 1991. Se întorcea cu avionul de la Moscova, când a aflat vestea.

„Căpitanul a venit la mine şi mi-a spus că am câştigat premiul. Apoi a trebuit să mă duc în cabina de pilotaj şi am vorbit cu reprezentanţii unui radio elveţian, am vorbit cu familia mea”, a declarat Ernst.

Dr. Amartya Sen, laureat al premiului Nobel în Economie în 1998, a primit apelul care l-a anunţat de câştig la ora 5 dimineaţa.

„Primul meu gând a fost că s-a întâmplat ceva tragic, că cineva apropiat s-a îmbolnăvit sau mai rău de atât... M-am îngrijorat. Apoi am răsuflat uşurat când am auzit că, de fapt, veştile erau foarte bune. M-am bucurat să aflu vestea, dar ţinând cont de oră, am avut nevoie de o ceaşcă de cafea”, a spus Amartya Sen.

Günter Grass, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură în 1999, se afla la dentist când a primit vestea, în timp ce Barry Marshall, laureatul premiului Nobel în Fiziologie, se relaxa, la o bere, într-un bar din Australia. Profesorului William Sharpe, laureat al Premiului Nobel în Ştiinţe Economice, nu i-a venit să creadă că a primit o asemenea distincţie.

„Ca o coincidenţă, tot primeam telefoane din partea unei persoane din Belgia, care încerca să mă convingă să ţin un discurs la o conferinţă şi mă suna numai în momente nepotrivite. Aşa că primul meu gând când am primit telefonul a fost că discutam cu acea persoană, însă am primit asigurări că nu este aşa. Iar apoi al doilea gând a fost că este o farsă, cum fac prietenii sau colegii”, a spus William Sharpe.

Un alt câştigător al premiului Nobel în Ştiinţe Economice, James Mirrlees a fost la fel de nedumerit la aflarea veştii si chiar i-a rugat pe reprezentanţii Comitetului să-i ofere o dovadă a faptului că într-adevăr câştigase trofeul.