Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Londra ar putea lua măsuri împotriva Madridului pentru controalele ”disproporționate” ale acestuia la frontiera cu Gibraltarul

Londra ar putea lua măsuri împotriva Madridului pentru controalele ”disproporționate” ale acestuia la frontiera cu Gibraltarul

Marea Britanie ar putea lua măsuri împotriva controalelor ”disproporționale” pe care le desfășoară la frotniera cu Gibraltarul, teritoriu britanic aflat în centrul unei dispute, potrivit lui David Cameron, citat de AFP.

Cameron a speficicat că acest controale duc la crearea unor lungi cozi de așteptare și au ”motive politice și sunt complet disproporționale”, iar o astfel de decizie în justișie va reprezenta ”o acțiune fără precedent”.


În această perioadă de intensificare a tenrsiunilor dintre cele două țări, mai multe nave de război au părăsit Marea Britanie pentru manevre în Marea Mediterană, care, prevăzut oficialilor de la Londra, sunt prevăzute "de mult timp".

Ministerul britanic al Apărării a anunţat că o fregată va pleca marţi spre apele micului teritoriu britanic din sudul Peninsulei Iberice, unde va ajunge în cursul săptămânii.

Aceasta se adaugă celor patru nave de război care vor participa la exerciţii militare Marea Mediterană şi în Golful Persic.

Între nave se află şi un portelicopter, care urma să părăsească portul Portsmouth luni dimineaţa şi care a fost autorizat de Spania să facă escală la Baza Navală Rota, în sudul ţării.

Aceste exerciţii anuale sunt organizate pentru a treia oară, consecutiv, şi este vorba despre o "mobilizare de rutină, prevăzută de mult timp", potrivit ministrului britanic al Apărării Philip Hammond.

Oficialii britanici au anunţat că navele vor face escală într-un "anumit număr de porturi mediteraneene", după care vor participa la un exerciţiu împreună cu armata albaneză, în Marea Adriatică. Ele vor trece apoi prin Marea Roşie şi Oceanul Indian spre Golf, unde vor participa la exerciţii cu ţări partenere din regiune.

Autorităţile din Gibraltar au provocat furia Madridului, instalând în Mediterana, în Golful Algeciras, blocuri de beton care formează un recif artificial. Este vorba despre o încercare de a pune capăt unor ani de incursiuni în apele despre care pescarii spanioli spune că le aparţin.

De atunci s-au format cozi lungi de aşteptare la frontieră, iar Gibraltarul afirmă că Spania şi-a multiplicat controlele vamale ca represalii. De asemenea, Madridul a anunţat că intenţionează să introducă o taxă rutieră în valoare de 50 de euro la frontiera cu acest teritoriu britanic.

 Citeşte mai multe despre:   Londra