Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe UPDATE // Autorităţile etiopiene anunţă 'restabilirea ordinii' în regiunea Amhara. Cine a fost indicat ca responsabil

UPDATE // Autorităţile etiopiene anunţă 'restabilirea ordinii' în regiunea Amhara. Cine a fost indicat ca responsabil

Un articol de: Tudor Ionescu - 23 Iun 2019, 08:48
Foto: Prim-ministrul etiopian, Abiy Ahmed (sursă: hepta.ro) Externe

Conducerea civilă şi militară a statului Amhara, un teritoriu aflat în nordul Etiopiei, a fost decapitată, duminică, în ceea ce guvernul etiopian a caracterizat drept o tentativă de lovitură de stat, anunţă Reuters.

UPDATE 23:15 - Ordinea în statul Amhara a fost restabilită, a anunţat guvernul Etiopiei, citat de CNN. Prim-ministrul etiopian, Abiy Ahmed, a pus tentativa de lovitură de stat pe seama unui general de brigadă care fusese eliberat din închisoare în 2018, în urma acordării unei amnistii.

UPDATE 16:30 - Şeful Statul Major ar fi fost, de fapt, ucis chiar de către propriul său bodyguard, în propria sa locuinţa. Alturi de el a mai fost ucis şi un general trecut în rezervă.

UPDATE 12:35 - Şeful Statului Major al Etiopiei, împreună cu alţi trei oficiali de rang înalt, au fost împuşcaţi de către un alt general din statul etiopian Amhara. În plus, și liderul civil al statului Amhara a fost ucis, atât el, cât şi unul dintre consilerii lui fiind surprinşi în birourile lor de către atacatori.

Locuitorii din capitala regională a statului Amhara au raportat schimburi de focuri intense în unele cartiere, precum și că unele drumuri au fost închise. Statul Amhara este unul dintre cele nouă state federale ale Etiopiei.

"Au fost câţiva oameni care au fost ucişi, în timp ce alţii au fost răniţi", a declarat prim-ministrul Etiopiei, Abiy Ahmed.

Internetul este căzut în ţară. 

Departamentul de Stat american a raportat că focuri de armă au fost trase inclusiv în capitala ţării, Addis Ababa.

Informațiile îl contrazic pe generalul Tefera Mamo, şeful forţelor speciale din statul Amhara, care în urmă cu câteva ore declarase că: "Majoritatea celor care au încercat lovitura de stat au fost arestaţi, deşi sunt unii care au scăpat".

Foto: Prim-ministrul Etiopiei, Abiy Ahmed (sursă foto: hepta.ro)

Etiopia este o ţară cu o populaţie de aproximativ 100 de milioane de locuitori și cu un istoric de conflicte interetnice, inclusiv în regiunea Amhară. Până acum însă, acest gen de conflicte au fost ţinute sub control prin forţă.

Potrivit BBC, situaţia a început să se schimbe în 2018, odată cu alegerea lui Abiy Ahmed în funcţia de prim-ministru. Acesta şi-a propus ridicarea parţială a presiunii autorităţilor asupra diferitelor grupuri etnice, eliberarea unor deţinuţi politici, condamnarea unor oficiali suspectaţi de încălcarea drepturilor omului şi ridicarea interdicţiei impuse unor partide politice.

Măsurile lui au avut, însă, efecte dezaustroase. Până acum, aproximativ 2,4 milioane de oameni fiind forţaţi să-şi părăsească locuinţele din cauza instabilităţii rezultate.

Foto: Localizarea Etiopiei (sursă foto: Google maps)

 

 
 
 
Loading...