Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe LOVITURĂ DE TEATRU pentru acordul Brexit? După ce s-a înțeles cu UE, Marea Britanie ar putea respinge înțelegerea în Parlament

LOVITURĂ DE TEATRU pentru acordul Brexit? După ce s-a înțeles cu UE, Marea Britanie ar putea respinge înțelegerea în Parlament

Un articol de: B1.ro - 26 Noi 2018, 09:51
LOVITURĂ DE TEATRU pentru acordul Brexit? După ce s-a înțeles cu UE, Marea Britanie ar putea respinge înțelegerea în Parlament Externe

Acum că liderii Uniunii Europene s-au înțeles asupra acordului privind Brexit, în summit-ul extraordinar de duminică, la Bruxelles, mai rămâne doar ca parlamentarii din Marea Britanie să-și dea votul sau nu asupra înțelegerii încheiate în weekend, relatează The Independent.

Oficialii britanici din capitala UE au dat semne cum că votul va avea loc cândva în perioada 10-11 decembrie. Cu toate acestea, scrie cotidianul britanic, liderii celor 27 de state-membre au evitat să vorbească despre situația în care Legislativul londonez respingere înțelegerea parafată de Marea Britanie, pe de o parte, și UE, pe de altă parte.

Astfel, potrivit informațiilor dezvăluite din cadrul summit-ului extraordinar de duminică, planul a fost adoptat „într-o secundă”, în cadrul unei ședințe caracterizate drept „solemnă”.

„Indiferent de cum se va termina, un lucru este cert: vom rămâne prieteni până la sfârșitul zilelor, și mai mult decât atât”, a afirmat Donald Tusk, președintele Consiliului European, care s-a alăturat, astfel, liderilor care le-au urat rămas-bun britanicilor, într-o manieră siropoasă.

Tonul prietenos nu a fost împărtăși și de președintele Comisiei Europene, mai scrie sursa citată. Așadar, Jean-Claude Juncker a preferat să le vorbească insularilor folosind o nuanță mai puternică, într-o notă de avertisment.

„Acesta este cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie, acesta este cel mai bun acord posibil pentru Europa, acesta este singurul acord posibil. Singurul acord posibil (...) Cei care se gândesc că, respingând acest acord, vor avea parte de o înțelegere mai bună, vor fi dezamăgiți în prima secundă”, a spus șefului Executivului de la Bruxelles.

De partea cealaltă, activiștii care militează pentru rămânere Marii Britanii în UE au folosit torțe pentru a arde hârtii care imitau acordul de despărțire, înainte de a fi atenționați de către poliția belgiană.

„Nu mă aștept la un vot negativ. Mă aștept la un pozitiv pentru că până la urmă aceasta este înțelegerea posibilă. Nu cred că se mai poate face altceva”, a afirmat Mark Rutte, premierul Olandei, care s-a oprit la intrarea în summit pentru a discuta cu jurnaliștii prezenți.

În deubutul summit-ului, liderii europeni s-au întâlnit în absența premierului britanic, dar Theresa May li s-a alăturat ulterior pentru discuțiile finale de după semnarea acordului. Șefa Executivului de la Londra a fost în Bruxelles încă din timpul după-amiezei de duminică, făcând ultimele ajustări la înțelegerea privind despărțirea Regatului Unit de blocul comunitar.

Printre ultimele chestiuni de pus la punct în acord a fost situația Gibraltarului, care a provocat multe divergențe între Madrid și Londra. În acest sens, Regatul Unit a stipulat în scris că Regatul spaniol va avea putere de veto în ceea ce privește viitoarele acorduri comerciale privind Gibraltarul. Aceasta după ce Spania a cerut explicit ca viitoarele negocieri asupra zonei disputate să fie purtate într-un format bilateral între cele două state.

În spatele scenei, adaugă sursa citată, oficialii europeni au fost încântați de rezultat, mai ales pentru că unitatea continentală a rămas neclintită în fața presiunilor puse de britanici pentru a crea diviziuni înăuntrul blocului comunitar.
 

Citeşte mai multe despre:   Brexit,   Marea Britanie,   Uniunea Europeană_1