Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Luxemburgul intenționează să creeze până în 2016 un ”G9” al țărilor mici din Europa. Anunțul a fost făcut de premierul luxemburghez

Luxemburgul intenționează să creeze până în 2016 un ”G9” al țărilor mici din Europa. Anunțul a fost făcut de premierul luxemburghez

Un articol de: - 02 Dec 2015, 08:22
Foto: independent.co.uk Externe

Xavier Better, prim-ministrul Luxemburgului, a anunțat, într-o conferință de presă cumună cu omologul său japonez Shinzo Abe, marți, că intenționează să pună bazele unui viitor grup ”G9” al micilor țări europene, până în vara anului 2016. Japonia va prelua anului viitor președinția G7.

”L-am informat pe prim-ministrul japonez că voi organiza o reuniune a grupului G9” al micilor țări de pe continentul european, care au populații mai mici de un milion de oameni, a spus șeful executivului luxemburghez, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a lui Xavier Bettel  a declarat că din G9 vor face parte San Marino, Leichtenstein, Monaco, Islanda, Malta, Luxemburg, Muntenegru, Cipru și Andorra. ”Nu știu dacă G este nota bună. În orice caz, i-am invitat pe șefii de guvern ai țărilor cu populații mai mici de 1 milion de locuitori să ne întâlnim în Luxemburg înaintea vacanței de vară, întrucât deseori țările G (membre ale G7, n.r.) se reunesc pentru a lua decizii asupra cărora statele cele mai mici nu își pot spune opinia. Cred că este important să existe o coordonare mai bună între țările mici și l-am informat pe premierul Japoniei despre intenția mea de a crea acest grup — care poate avea denumirea S de la 'small', L de la 'little' sau G de la 'grup', oricum se dorește — al celor nouă țări de pe continentul european cu mai puțin de 1 milion de locuitori fiecare, pentru a exista o coordonare la nivelul acestor țări”, a afirmat Bettel, a cărui țară asigură, până la sfârșitul acestui an, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Citeşte mai multe despre:   Luxemburg,   2016,   Europa,   anuntul,   premier