Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe MAE, atenționare de călătorie de ultimă oră: Ce stat european trebuie evitat în această perioadă

MAE, atenționare de călătorie de ultimă oră: Ce stat european trebuie evitat în această perioadă

Un articol de: Redacția B1.ro - 17 Ian 2020, 17:16
Externe

Ministerul Afacerilor Externe a lansat o atenționare de călătorie pentru românii aflați în Bosnia și Herțegovina, în condițiile în care autoritățile locale au anunțat că poluarea atmosferică (inclusiv cea cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5) se menține la un nivel ridicat în special în Cantonul Sarajevo, arată un comunicat de presă.

În acest context, s-a decis prelungirea pe termen nedeterminat, pentru anotimpul rece, a interdicțiilor de circulație / tranzitare a orașului Sarajevo, pentru vehiculele care depășesc 3,5 tone, pe axul principal Baščaršija – Nedžarići și de acces al autovehiculelor cu norme de poluare EURO 2 sau mai poluante în municipalitățile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo și Ilidža.

Cetățenii români sunt sfătuiți să consulte pagina de internet: https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo, pentru a obține informații actualizate din oră în oră, referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, se recomandă cetățenilor români care suferă de afecțiuni respiratorii să evite pe cât posibil călătoriile în Sarajevo în perioada iernii.

Ultimele măsurători arată că indicele privind calitatea aerului (AQI) – de poluare, în principalele orașe din zonă, sunt:

- în SARAJEVO, AQI: 310 µg/m³, „periculos”;

- în LUKAVAC, AQI: 221 µg/m³, „foarte nesănătos”;

- în ILIJAŠ, AQI: 196 µg/m³, „nesănătos”;

- în ZENICA, AQI: 192 µg/m³, „nesănătos”, pentru persoane cu anumite afecțiuni;

- în JAJCE, AQI: 192 µg/m³, „nesănătos”;

- în PRIJEDOR, AQI: 184 µg/m³, „nesănătos”;

- în VISOKO, AQI: 172 µg/m³, „nesănătos”.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 și +38733214022, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Bosnia și Herțegovina: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://sarajevo.mae.ro,  www.consularprotection.eu, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție atât aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, cât și serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

 
Loading...