Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe MAE, reacție fermă după ce Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a declarat că România „geme de cea mai mare corupție din Europa”

MAE, reacție fermă după ce Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a declarat că România „geme de cea mai mare corupție din Europa”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 22 Mai 2020, 20:02
MAE, reacție fermă după ce Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a declarat că România „geme de cea mai mare corupție din Europa” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a oferit o primă reacție, vineri, la afirmațiile lui Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, care a declarat că România „geme de cea mai mare corupție din Europa”. Bucureștiul consideră că „acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

„Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, arată comunicatul MAE.

După afirmațiile lui Ion Chicu, secretarul de stat Dan Neculăescu din MAE l-a convocat, din dispoziția ministrului, pe ambasadorul Republicii Moldova la București. Mai mult decât atât, Bogdan Aurescu a purtat o discuție telefonică, pe aceeași temă, cu omologul său din stânga Prutului, Oleg Țulea.
 

Comunicatul emis de MAE, după afirmația premierului din Republica Moldova

 

Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova.

Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu.

De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău.
 

Ion Chicu acuzase România că „geme de cea mai mare corupție din Europa”

 

Premierul Republicii Moldova a criticat felul în care a fost gestionată pandemia de COVID-19 în Suceava și alte județe ale Moldovei din dreapta Prutului. Mai mult decât atât, el a acuzat România că „geme de cea mai mare corupție din Europa”. Totul ar fi început când eurodeputatul Siegfried Mureșan le-a atras atenția oficialilor de la Chișinău că au îndepărtat statul din stânga Prutului de reformele asumate odată cu asistența financiară primită din partea UE.

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu «patronajul» peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de «adus mingi» buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc”, a scris Ion Chicu, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a fost doar cel mai recent gest controversat pe care îl fac oficialii de la Chișinău față de România, care a promis că va continua să sprijine cetățenii Republicii Moldova, cum de altfel s-a și întâmplat recent, la 30 de ani de la Podul de Flori, când Bucureștiul a trimis o donație de 16,5 milioane de lei și personal medical pentru a da o mână de ajutor în lupta cu criza COVID-19. Chiar și acest ajutor guvernamental a fost întâmpinat cu reacții nepotrivite de omologii de peste Prut.

știre în curs de actualizare

Citeşte mai multe despre:   MAE,   Ion Chicu