Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe MAE, recomandare pentru cetățenii români în contextul conflictului din Nagorno-Karabah

MAE, recomandare pentru cetățenii români în contextul conflictului din Nagorno-Karabah

Un articol de: George Lupu - 30 Sep 2020, 10:53
MAE, recomandare pentru cetățenii români în contextul conflictului din Nagorno-Karabah Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Externe

Conflictul din Nagorno-Karabah dintre Armenia și Azerbaidjan, așa cum arată bilanțul victimelor. Mai mult cele două părți implicate în conflict au respins apelul la dialog lansat de comunitatea internațională. În acest context, MAE a transmis o recomandare pentru cetățenii români care tranzitează în această perioadă regiunea.

 

MAE, mesaj în contextul conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan

 

În contextul evoluției situației de securitate dintre Republica Armenia și Republica Azerbaidjan și pe fondul confruntărilor armate în derulare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze oportunitatea efectuării deplasărilor care nu sunt esențiale în regiune, să manifeste maximă prudență și să se informeze permanent din surse oficiale cu privire la posibilele modificări ale condițiilor de deplasare în interiorul celor două țări.

Totodată, cetățenii români sunt sfătuiți să nu se deplaseze în zonele adiacente regiunii Nagorno-Karabah şi frontierei internaționale dintre Republica Azerbaidjan și Republica Armenia.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că a emis două avertismente de călătorie pentru Republica Armenia și Republica Azerbaidjan, cu recomandarea de a evita orice călătorie în anumite zone/regiuni. Informații suplimentare pot fi consultate la rubrica Avertismente de călătorie de pe site-ul MAE: Armenia - http://www.mae.ro/travel-alerts/53727 și Azerbaidjan - http://www.mae.ro/travel-alerts/32390.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadelor României la Erevan și Baku, este pregătit să acorde asistență consulară cetățenilor români, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile statelor de reședință.

 

Mizele conflictului

 BOMBĂ în showbiz! George Burcea și Viviana Sposub au anunțat că vor fi ...

Enclava Nagorno-Karabah este recunoscută pe scena internațională ca fiind parte a Azerbaidjanului, dar este controlată de etnici armeni sprijiniți de Armenia. Regiunea s-a rupt de Azerbaidjan în timpul războiului din anii `90, dar nu este recunoscută drept republică independentă de către nicio țară.

Zeci de persoane ar fi murit și alte câteva sute ar fi fost rănite în cadrul ciocnirilor izbucnite duminică între Azerbaidjan și etnicii armeni, conflict ce amenință să atragă în joc și state vecine, precum aliatul Azerbaidjanului, Turcia.

Turcia este statul care s-a implicat până acum activ în conflict. Are legături culturale semnificative cu Azerbaidjanul, iar cu Armenia nu întreține relații diplomatice. Ankara nu recunoaște genocidul armean din 1915 și, în anul 1993, pe fondul conflictului din Nagorno-Karabah, și-a închis granița cu Armenia și nu a revenit asupra deciziei niciodată.

Citeşte mai multe despre:   Armenia,   Azerbaidjan,   MAE