Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Mai mulți americani au fost expuşi unor arme chimice în Irak după 2003, confirmă Pentagonul

Mai mulți americani au fost expuşi unor arme chimice în Irak după 2003, confirmă Pentagonul

Un articol de: - 16 Oct 2014, 09:25
Mai mulți americani au fost expuşi unor arme chimice în Irak după 2003, confirmă Pentagonul Foto: nytimes.com Externe

Aproximativ 20 de militari americani au fost expuşi unor arme chimice datând din epoca lui Saddam Hussein, iar unii dintre ei au fost răniţi, a anunţat miercuri Pentagonul.

New York Times a dezvăluit în ediţia sa de miercuri că militari americani şi irakieni au fost răniţi de arme chimice în perioada 2004-2011 şi că Pentagonul le-a ordonat să tacă.

"În total, trupele americane au anunţat, în cel mai mare secret, descoperirea a aproximativ 5.000 de ogive, obuze şi bombe aeriene ce conţineau arme chimice", dezvăluie cotidianul.

Publicaţia a realizat "zeci de interviuri cu persoane implicate, oficiali irakieni şi americani" şi a avut acces la documente ale serviciilor de informaţii "puternic redactate".

New York Times afirmă că a dat de urma a 17 militari americani şi a şapte agenţi de poliţie irakieni care au fost expuşi unor agenţi neurotoxici şi la gaz muştar.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a apreciat că această cifră se ridică "la aproximativ 20" de militari. Dar, conform New York Times, cifra exactă este ţinută secretă de administraţia americană.

Aceste arme chimice au fost fabricate pentru a fi folosite în războiul împotriva Iranului (1980-1988).

Congresul american a primit "informaţii parţiale", dă asigurări cotidianul, iar militarii implicaţi în aceste descoperiri au primi ordin "să tacă sau să dea informaţii eronate în legătură cu ceea ce au găsit".

Pentagonul nu a confirmat această ultimă informaţie.

Citeşte mai multe despre:   Pentagon