Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Mai mulţi oficiali iranieni, sancţionaţi de UE pentru încălcarea drepturilor omului

Mai mulţi oficiali iranieni, sancţionaţi de UE pentru încălcarea drepturilor omului

Uniunea Europeană a blocat, marţi, averile şi opţiunea de a obţine vize a unui număr de 32 de oficiali iranieni, declarând că aceştia au fost implicaţi în încălcarea drepturilor omului în Iran, relatează AFP.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a spus că oficialii sancţionaţi sunt membri ai aparatului judiciar sau persoane care sunt suspectate de a fi implicate direct în reprimarea activiştilor în domeniul drepturilor omului şi opozanţilor regimului de la Teheran.

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri, la Luxemburg, ai miniştrilor de Externe, membri ai Uniunii Europene, care au convenit să ţină pasul cu Statele Unite ale Americii. Guvernul american a decis să adopte în urmă cu un an, măsuri împotriva celor care încalcă drepturile omului în Iran.

Potrivit sursei precizate, numele oficialilor iranieni vor fi făcute publice în zilele următoare în Monitorul Ofical al Uniunii Europene.

Casa Albă a fost de acord cu măsurile luate de Uniunea Europeană şi a afirmat că "Statele Unite cer Iranului să respecte şi să protejeze drepturile universale ale cetăţenilor săi (...) Vom continua să cooperăm îndeaproape cu UE", citată de AFP.

Iranul a fost sancţionat de nenumărate ori de către UE, din cauza programului său nuclear. În 2010, la sfârşitul lunii septembrie, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a opt lideri iranieni, pe care îi acuzau că încălcau drepturile omului, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2009, în Iran.

Citeşte mai multe despre:   Uniunea Europeana,   Iran,   SUA