Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Maia Sandu cere instituțiilor de resort din Republica Moldova explicații pentru tergiversarea proiectului de interconectare a rețelelor de curent electric cu România: „Am cerut să fie întreprinse toate măsurile”

Maia Sandu cere instituțiilor de resort din Republica Moldova explicații pentru tergiversarea proiectului de interconectare a rețelelor de curent electric cu România: „Am cerut să fie întreprinse toate măsurile”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 01 Mai 2021, 16:26
Maia Sandu cere instituțiilor de resort din Republica Moldova explicații pentru tergiversarea proiectului de interconectare a rețelelor de curent electric cu România: „Am cerut să fie întreprinse toate măsurile” foto: Facebook @ Maia Sandu Externe

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a anunțat vineri că a avut o ședință de lucru privind realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de curent electric cu România, precizând că a solicitat instituțiilor responsabile „explicații în legătură cu tergiversarea proiectului”, despre care spune că este „unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare, urmând să soluționeze problema dependenței de energie electrică dintr-o singură sursă”.

Președinta Maia Sandu cere instituțiilor de resort din Republica Moldova explicații pentru tergiversarea proiectului de interconectare a rețelelor de curent electric cu România

 

„Am avut astăzi o ședință de lucru privind realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România. Pentru Republica Moldova, acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare, urmând să soluționeze problema dependenței de energia electrică dintr-o singură sursă. Timp de trei decenii, această dependență energetică a fost exploatată de politicienii corupți care au furat consumatorii de energie prin diverse scheme și a pus în pericol securitatea energetică a țării”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Președinta Republicii Moldova a subliniat că a cerut „să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluționa problemele ce stau în calea implementării proiectului, pentru a nu admite alte întârzieri”.

„Am solicitat de la instituțiile responsabile - ministerele Economiei și Finanțelor, Cancelaria de Stat, ÎS «Moldelectrica» - explicații în legătură cu tergiversarea proiectului. Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, stația electrică «back-to-back» de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău urmau să fie date în exploatare în 2019. Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început. În plus, pentru că Parlamentul a ratificat acordurile de împrumut pentru finanțarea proiectului încă în 2017, statul achită dobânzi pentru deservirea acestor împrumuturi. Sunt tergiversări care ne costă mult prea scump. Am cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluționa problemele ce stau în calea implementării proiectului, pentru a nu admite alte întârzieri. Instituția prezidențială va monitoriza strâns modul în care se realizează acest proiect foarte important”, a conchis Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

 

Am avut astăzi o ședință de lucru privind realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu...

Publicată de Maia Sandu pe Vineri, 30 aprilie 2021
Citeşte mai multe despre:   Maia Sandu,   Republica Moldova