Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Maia Sandu cere retragerea trupelor ruse din Moldova / Răspunsul lui Vladimir Putin: „După ce va fi creată o situaţie favorabilă”

Maia Sandu cere retragerea trupelor ruse din Moldova / Răspunsul lui Vladimir Putin: „După ce va fi creată o situaţie favorabilă”

Un articol de: Andrei Ștefan - 18 Dec 2020, 07:59
Maia Sandu cere retragerea trupelor ruse din Moldova / Răspunsul lui Vladimir Putin: „După ce va fi creată o situaţie favorabilă” Foto: CNBC.com Externe

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, cere retragerea trupelor ruse și a munițiilor din Transnistria, însă liderul de la Kremlin spune că regiunea transnistreană va fi eliberată numai după ce va fi găsită o soluție de pace pentru conflictul înghețat de pe Nistru.

 

Vladimir Putin, despre retragerea trupelor ruse din Moldova

 

Maia Sandu, în calitate de reprezentant al unei forţe politice, nu a spus nimic nou, noi demult auzim declaraţiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este preşedinte al Republicii Moldova, dar este şi cetăţeană a României.

În general, noi suntem pentru retragerea pacificatorilor (ruşi), dar după ce va fi creată o situaţie favorabilă, va fi stabilit un dialog decent între Transnistria şi cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe o cale paşnica de aplanare a situaţiei”, a subliniat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a adus în discuție eșecul „Planului Kozak”, care ar fi trebuit să soluționeze problema transnistreană.

„Noi cu fostul preşedinte (al Republicii Moldova, Vladimir Voronin) am fost foarte aproape de aceasta (de soluţionare). Însă, în ultimul moment, liderii ţărilor occidentale l-au presat, el a renunţat, s-a disociat de înţelegerile anterioare şi soluţionarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE, de ce aţi procedat aşa? Au zis ca aşa a ieşit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată”, a concluzionat Putin.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a calificat drept „iresponsabil” apelul lansat de noul președinte de la Chișinău, un politician pro-european.

„Este puţin probabil ca acest lucru să ajute la o soluţionare şi să putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile”, a reacţionat acesta.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

 

Rusia amenință Moldova cu „baia de sânge", după ce Maia Sandu a câștigat alegerile

 

Tensiunile din Republica Moldova și Rusia au escaladat, după alegerea Maiei Sandu în funcția președinte.

Extremistul Vladimir Jirinovski, deputat și lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia, a declarat că Rusia este gata să suplimenteze oricând trupele și să-i scalde pe moldoveni într-o „baie de sânge":

„Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului nostru de menţinere a păcii, noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (n.r. - în Transnistria).

Noi nu trebuie doar să spunem, ci şi să avertizăm - nu numai că nu ne vom retrage, dar în orice moment vom creşte contingentul forţelor de menţinere a păcii. Dacă fie şi doar un singur soldat (rus) va fi ucis, vă veţi scălda într-o baie de sânge, nu veţi avea timp nici măcar să ajungeţi pe aeroportul din Chişinău, vă vom prinde pe toţi", a declarat oficialul rus.

În perioada URSS, depozitul de la Cobasna era unul dintre cele mai improtante depozite de muniții ale rușilor. Pe teritoriul din Transnistria ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme și muniții.

Citeşte mai multe despre:   Maia Sandu,   Vladimir Putin,   Transnistria,   Republica Moldova,   Rusia