Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe EXCLUSIVITATE B1.RO // Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu: "Nu am discutat problema federalizării în cadrul întrevederilor cu delegațiile străine” / "Mulțumiri speciale" către Iohannis, Băsescu, PNL și USR-PLUS

EXCLUSIVITATE B1.RO // Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu: "Nu am discutat problema federalizării în cadrul întrevederilor cu delegațiile străine” / "Mulțumiri speciale" către Iohannis, Băsescu, PNL și USR-PLUS

Un articol de: George Forcoș - 18 Iun 2019, 12:18
EXCLUSIVITATE B1.RO // Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu: "Nu am discutat problema federalizării în cadrul întrevederilor cu delegațiile străine” / "Mulțumiri speciale" către Iohannis, Băsescu, PNL și USR-PLUS Foto: Facebook/Maia Sandu Externe

EXCLUSIV ONLINE // Republica Moldova s-a confruntat săptămâna trecută cu o gravă criză politică, după ce Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat ilegală alegerea conducerii Parlamentului Republicii Moldova și votarea noului Guvern condus de Maia Sandu. Judecătorii au instituit interimatul funcției de președinte în persoana lui Pavel Filip, care a anunţat dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate.

După ce atât statele occidentale în frunte cu SUA, cât și Federația Rusă și-au manifestat sprijinul față de noul parlament de la Chișinău, guvernul interimar, format de Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, a renunţat vineri la putere, în favoarea executivului învestit de Parlament, condus de Maia Sandu.

La rândul lor judecătorii Curții Constituționale (CC) din Republica Moldova au anulat hotărârile din perioada 7 - 9 iunie 2019, adică acelea care făceau referire la dizolvarea Parlamentului și la nerecunoașterea Guvernului condus de Maia Sandu.

Despre această situație tensionată de peste Prut a vorbit în exclusivitate pentru B1.ro Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Premierul Maia Sandu a explicat că blocajul instituțiilor din Republica Moldova a fost cauzat de încercarea partidului controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc de a obține printr-o hotărâre abuzivă a Curţi Constituţionale declanşarea alegerilor anticipate prin desfiinţarea Parlamentului. În acest context, trei partide parlamentare, PAS, PPDA şi PSRM, și-au unit forțele pentru a stopa puterea lui Vladimir Plahotniuc și pentru a investi un guvern proeuropean.

“Nu doar în viziunea mea, dar şi a majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova şi a comunităţii internaţionale, principalul responsabil pentru criza din ţara noastră a fost Plahotniuc şi Partidul Democrat. Timp de trei ani grupul oligarhic condus de acesta a exercitat controlul absolut asupra tuturor instituţiilor statului şi a dus Republica Moldova în pragul unui colaps economic, social şi demografic. Acest regim odios ne-a izolat din punct de vedere internaţional, iar din cauza derapajelor grave de la standardele democratice a contribuit la îngheţarea asistenţei macrofinanciare din partea UE, ajutor atât de necesar populaţiei. După alegerile parlamentare din 24 februarie, PD-ul nu a reuşit să obţină o majoritate şi a încercat printr-o hotărâre abuzivă a unei Curţi Constituţionale subordonate să forţeze declanşarea unor alegeri anticipate prin desfiinţarea Parlamentului.  De aceea, singura soluţie posibilă de a salva Republica Moldova de la distrugere totală a fost alungarea clanului lui Plahotniuc de la putere prin concertarea eforturilor a trei partide parlamentare: PAS, PPDA şi PSRM. Astfel, printr-o înțelegere temporară dintre aceste trei forțe, a fost învestit un guvern proeuropean, care are drept obiectiv principal dezoligarhizarea statului, curățarea justiției și a tuturor instituțiilor statului şi apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, a explicat premierul Maia Sandu.

Ea a precizat că în timpul crizei a primit un important sprijin din partea statului român, în calitate de partener strategic al Republicii Moldova și de avocat al integrării europene. În privința ezitărilor inițiale ale Guvernului de la București de a recunoaște guvernul de la Chișinău, premierul Maia Sandu a precizat că între timp lucrurile s-au clarificat și că vor urma discuții despre importante proiecte bilaterale.

“De la declanşarea crizei, am fost sprijiniți de aproape toți partenerii internaționali, inclusiv de partenerii români. Îi mulțumim, în mod special, Președintelui României, Klaus Iohannis, și Guvernului României pentru ajutorul constant acordat cetățenilor Republicii Moldova.

Le suntem recunoscători colegilor de la PLUS și de la USR, care ne-au încurajat şi ajutat constant, și partenerilor noștri din PPE, Partidul Național Liberal. Îi mulţumim preşedintelui Traian Băsescu, care a apărat fervent poziţia blocului ACUM în timpul crizei. Statul român a recunoscut guvernul nostru, fapt pentru care are toată gratitudinea cetăţenilor Republicii Moldova. Aşa cum am declarat de nenumărate ori, România este partenerul nostru strategic şi avocatul Republicii Moldova în efortul său de euro-integrare. Contăm foarte mult pe sprijinul României în rezolvarea problemelor cetățenilor noștri. Vom discuta cu Guvernul de la București referitor la implementarea inițiativelor despre care am vorbit încă în 2017: conectarea sistemului electro-energetic la cel românesc și european, refacerea tuturor podurilor distruse peste râul Prut, includerea Chișinăului în proiectul autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Chișinău, instituirea controlului vamal comun etc.”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Maia Sandu a subliniat că o importanță aparte pentru soluționarea crizei politice de la Chișinău a avut-o recunoaşterea necondiţionată a guvernului de către UE şi de către cele mai importante state europene. De asemenea, în viziunea dumneaei atitudinea pozitivă a Moscovei este explicată prin faptul că oligarhul Plahotniuc a devenit o problemă nu doar pentru Republica Moldova, ci pentru întreaga regiune.

“Sprijinul statelor occidentale a fost crucial în timpul acestei crize. Vizita lui Johannes Hahn a catalizat procesul de soluţionare a conflictului, iar recunoaşterea necondiţionată a guvernului nostru de către UE şi de către cele mai importante state europene a fost decisivă pentru readucerea Republicii Moldova în albia legalităţii şi reluarea procesului de euro-integrare, subminat de regimul lui Plahotniuc. În ceea ce priveşte atitudinea pozitivă a Moscovei, putem presupune că a avut loc o convergenţă de interese dintre Occident şi Rusia în acest caz, prin recunoaşterea faptului că Plahotniuc, prin toxicitatea sa, a devenit o problemă regională, depășind granițele Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.

Ea a ținut să precizeze că nu a avut niciodată discuții despre problema federalizării Republicii Moldova și că prioritatea guvernului de la Chișinău este dezoligarhizarea statului.

“Cu această ocazie, ţin să reiterez că nu am discutat în niciun fel problema federalizării Republicii Moldova în cadrul întrevederilor cu delegațiile străine. Votul din Parlament nu au fost vreodată despre federalizarea Republicii Moldova, votul a fost pentru dezoligarhizarea statului. Eliberarea instituțiilor din captivitate este premisa obligatorie pentru ca Republica Moldova să se poată apropia de Europa”, a conchis premierul Maia Sandu.

Citeşte mai multe despre:   Maia Sandu,   Republica Moldova