Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Maladia Alzheimer ar putea fi tratată: Un medicament revoluționar, lansat în următorul deceniu

Maladia Alzheimer ar putea fi tratată: Un medicament revoluționar, lansat în următorul deceniu

Pe baza unei descoperiri făcute de cercetătorii britanici, care au reșit în cadrul unor teste de laborator să împiredice distrugerea celulelor cerebrale, în următorul deceniu, ar putea fi lansat pe piață un medicament care ar putea trata maladia Alzheimer, relatează Daily Mail.

Acest stadiu oferă șansa obținerii unor noi medicamente capabile să stopeze și alte maladii grave, precum Parkinson sau alte boli neurodegenerative.

Potrivit savanților britanici, ar putea fi obținută o pastilă care va putea trata mai multe boli simultan.

Cercetprile se află încă într-un stadiu timpuriu, însă, oferă deja prima dovadă reală a faptului că este posibilă folosirea unui medicament pentru a împiedica moartea celulelor cerebrale dintr-un creier afectat de Alzheimer.

În cazul maladiei Alzheimer, diagnosticată la peste 500.000 de britanici, creierele pacienţilor sunt "colmatate" cu o proteină lipicioasă, cu o structură "pliată" în mod eronat. Cei mai mulţi oameni de ştiinţă au încercat să găsească medicamentul care să dezintegreze acea proteină toxică şi să o înlăture din creier, însă autorii acestui studiu recent, finanţat de Medical Research Council, au abordat problema într-o manieră diferită.

În loc să încerce să "decolmateze" creierul, cercetătorii britanici de la Universitatea Leicester au ales să analizeze felul în care acele depozite de proteine avariază creierul.

Studiul, ce a fost realizat pe șoareci, a arătat că aceste proteine cu o pliere eronată nu ucid în mod direct celulele cerebrale. În schimb, celulele mor din cauza tentativei lor nereuşite de a se proteja - ele încetează să mai producă proteine noi, din care unele sunt vitale pentru supravieţuirea lor.

Cercetătorii britanici au demonstrat că este posibil să se administreze şoarecilor un medicament care reporneşte sinteza acelor proteine, oprind astfel maladia cerebrală.

Şoarecii trataţi au trăit fără simptome, în timp ce animalele netratate au prezentat pierderi de memorie, tulburări motrice şi, în cele din urmă, au murit, au explicat autorii acestui studiu publicat în revista Science Translational Medicine.

Cu toate că se află într-un stadiu incipient, studiul este deja considerat ca fiind primul care a prezentat o dovadă reală a faptului că este posibil ca un medicament creat de om să oprească distrugerea și moartea celulelor cerebrale.

Totuși, medicamentul prezintă o serie de efecte secundare severe.

Varianta acestui medicament care să poată fi administrată pacienților umani va putea fi realizată peste cel puțin 10 ani.