Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Mandat de arestare în lipsă pe numele oligarhului Vladimir Plahotniuc, pentru implicare în frauda bancară

Mandat de arestare în lipsă pe numele oligarhului Vladimir Plahotniuc, pentru implicare în frauda bancară

Un articol de: George Lupu - 22 Mai 2020, 20:25
Mandat de arestare în lipsă pe numele oligarhului Vladimir Plahotniuc, pentru implicare în frauda bancară Foto: Vlad Plahotniuc / Facebook Externe

Magistrații Judecătoriei Chișinău au emis vineri un mandat de arestare în lipsă pentru 30 de zile pe numele oligarhului Vlad Plahotniuc la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Fostullider al PD din Republica Moldova este vizat într-un nou dosar penal, privind frauda bancară și pe numele său au fost înaintate trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal.

Potrivit legii, două din aceste infracțiuni fac parte din categoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă pedeapsa cu închisoarea, pentru un termen de până la 15 ani, scrie unimedia.info.

Decizia magistraților a fost luată în contextul în care șeful Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo, a anunțat într-un briefing de presă că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Șor.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a mai anunțat că instituția va solicita extrădarea imediată a lui Plahotniuc din SUA, pentru a fi tras la răspundere în Moldova.

În luna martie, ambasada SUA la Chișinău a anunțat că Vladimir Plahotniuc se află stabilit pe teritoriu american și că sunt în desfășurare proceduri pentru a fi deportat către Republica Moldova, însă acestea vor dura o perioadă semnificativă de timp, în lipsa unui acord de asistență juridică între Republica Moldova și  SUA.

 

Vladimir Plahotniuc, principalul beneficiar al furtului miliardului

 

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea şi investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, a dezvăluit în toamna anului 2019 numele principalilor beneficiari ai furtului miliardului din Republica Moldova, așa cum apare în Raportul Kroll.

Potrivit acestuia, numele lui Vlad Plahotniuc apare drept principalul beneficiar al furtului miliardului. Pe locul doi este gruparea lui Vlad Filat: sunt indicate sumele, companiile, el figurează cu câteva persoane din anturajul său. Aici este și Ilan Șor, Ilona Șor, Marina Tauber, Iurie Fotescu, aproape toată fracțiunea Partidului Șor din Parlament. Ei sunt și beneficiarii acestui furt, potrivit acestui document, chiar dacă nu este un document de anchetă.

 

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, învinuit, în cauze penale care vizează spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari

 

Vladimir Plahotniuc, fugit din Republica Moldova, la scurt timp după criza politică din vara anului trecut, este dat în urmărire internatională. El are calitate de învinuit, în cauze penale care vizează spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

În acest dosar, un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie de Judecătoria Chișinău.

Citeşte mai multe despre:   Vladimir Plahotniuc,   Republica Moldova,   kroll