Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Manuscrisul medieval Voynich, descifrat. Textul a fost scris într-o limbă veche din care a evoluat şi limba română (FOTO)

Manuscrisul medieval Voynich, descifrat. Textul a fost scris într-o limbă veche din care a evoluat şi limba română (FOTO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 17 Mai 2019, 11:33
Manuscrisul medieval Voynich, descifrat. Textul a fost scris într-o limbă veche din care a evoluat şi limba română (FOTO) Foto: Wikipedia Externe

Un academician britanic pretinde că a descifrat manuscrisul medieval Voynich pe care nenumărați oameni de știință, inclusiv Alan Turing, nu au putut să-l decodeze.

Manuscrisul Voynich este un text scris de mână şi ilustrat, din secolul al XV-lea, potrivit datărilor cu carbon. Numele său provine de la cel al lui Wilfrid M. Voynich, un comerciant de cărţi şi anticar din Polonia, care a achiziţionat manuscrisul în anul 1912, în prezent, fiind găzduit de Librăria Beinecke de la Universitatea Yale din SUA.

Foto: Wikipedia

Astfel, cercetătorul Gerard Cheshire, asociat al Universităţii din Bristol, spune că textul nu este codat, ci limba şi sistemul de scriere erau comune în momentul în care a fost creat, documentul fiind singurul text care a rămas dintr-o limbă proto-romanică. 

„Manuscrisul a fost compilat de călugăriţele dominicane drept sursă de informaţii pentru Maria de Castilia, regină de Aragon, mătuşă cu Caterina de Aragon. Nu este nicio exagerare să susţinem că această lucrare reprezintă una dintre cele mai importante realizări până la această dată în lingvistica romanică”, a declarat cercetătorul, scrie bbc.com

Potrivit acestuia, textul este scris în proto-romanică, care aparține limbilor romice de astăzi, inclusiv portugheză, spaniolă, franceză, italiană, română, catalană și galiciană.

Foto: Wikipedia