Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Marea Britanie înregistrează cea mai mare scădere a PIB-ului din ultimii 300 de ani. Suma record ce va fi împrumutată pentru a acoperi impactul uriaş al epidemiei de coronavirus

Marea Britanie înregistrează cea mai mare scădere a PIB-ului din ultimii 300 de ani. Suma record ce va fi împrumutată pentru a acoperi impactul uriaş al epidemiei de coronavirus

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 26 Noi 2020, 11:05
Marea Britanie înregistrează cea mai mare scădere a PIB-ului din ultimii 300 de ani. Suma record ce va fi împrumutată pentru a acoperi impactul uriaş al epidemiei de coronavirus Foto. Hepta - DPA Images / John Sibley Externe

Rishi Sunak, ministrul britanic de Finanțe, a anunțat că Marea Britanie va împrumuta în acest an aproape 400 de miliarde de lire sterline, o sumă record, pentru a acoperi impactul uriaş al epidemiei de coronavirus. A șasea economie a lumii se va contracta, în 2020, cu 11,3%, cel mai mare procent de la ”Marele Îngheţ” din 1709. Sunak anticipează că, anul viitor, economia va recupera mai puţin de jumătate din această pierdere.

 

Marea Britanie va împrumuta o sumă record pentru a acoperi impactul generat de criza COVID-19

 

Ministrul britanic de Finanțe, Rishi Sunak, a anunțat că țara sa va împrumuta în acest an aproape 400 de miliarde de lire sterline pentru a compensa pierderile din economie generate de epidemia de coronavirus, informează Euronews. Economia Marii Britanii ar urma să înregistreze o contracție de 11,3% în acest an, iar în 2021 va recupera mai puţin de jumătate din pierderi.

„Urgenţa de sănătate nu s-a încheiat. Iar urgenţa economică abia a început”, a avertizat Rishi Sunak.

În numele Guvernului, el a promis mai multe investiții în sistemul sanitar, în infrastructură și în apărare. De asemenea, vor fi alocate sume importante în combaterea șomajului. Acesta ar urma să urce de la 4,8%, cât e în prezent, la 7,5%. În schimb, vor fi înghețate salariile pentru anumiți angajați din sectorul public. Experții anticipează și majorări de taxe pentru compensarea deficitului bugetar.

Autoritățile britanice estimează că împrumuturile vor fi de 394 de miliarde de lire în anul fiscal 2020/2021, care a început în aprilie. 
De la debutul epidemiei de coronavirus, în Marea Britanie au fost depistate pozitiv 1.557.007 de persoane. Dintre acestea, 56.553 au decedat. Aproape 1.500 sunt considerate cazuri critice. Carantina impusă pentru limitarea răspândirii COVID-19 va fi ridicată pe 2 decembrie.

 

Marea Britanie a anunțat investiții importante în Mediu și Apărare

 Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

Recent, premierul britaic Boris Johnson a prezentat planul de acțiune al Guvernului în domeniul Mediului, în valoare de 12 miliarde de lire sterline. El a vorbit despre „o revoluţie industrială verde” menită să combată  schimbările climatice și să creeze locuri de muncă „verzi”.

Una dintre cele mai importante măsuri vizează interzicerea, din 2030, a autoturismelor alimentate integral cu benzină sau motorină. Maşinile hibrid nu vor mai fi permise din 2035.

Johnson a anunțat și investiții în Apărare, fără precedent în ultimii 30 de ani.

Astfel, în următorii patru ani, investițiile Regatului Unit în apărare vor fi de 212 miliarde de euro, 2,2% din PIB, „mai mult ca orice altă țară europeană” și „mai mult ca orice alt aliat NATO cu excepția SUA”, a precizat premierul Marii Britanii.